El DOGC publica l’obligació de dur màscara a partir d’avui a Catalunya

  • L'incompliment de la normativa sobre l'obligatorietat de portar màscara es podrà sancionar amb multes de fins a 100 euros

VilaWeb
ACN
09.07.2020 - 08:41
Actualització: 09.07.2020 - 11:01

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat l’obligació de dur màscara tant a l’aire lliure com en espais oberts a partir dels sis anys, encara que es pugui mantenir la distància de seguretat. En concret el text estableix que és obligatori ‘a la via pública, als espais a l’aire lliure i a qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat’. La resolució, signada per la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d’Interior, Miquel Buch, manté les exempcions per raons personals i de naturalesa de l’activitat ja recollides en el document del 18 de juny. El fet de no complir aquesta norma serà sancionat amb una multa de cent euros.

Pel que fa a les exempcions, no serà obligatòria per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada pel seu ús o que, per una discapacitat o dependència, no es tingui autonomia per a treure-se-la o bé presentin alteracions de conducta que ho facin inviable.

Tampoc no serà obligatori quan es faci exercici físic esportiu a l’aire lliure ni en els supòsits de força major o situació de necessitat. Finalment, també n’exclou l’ús ‘quan per la pròpia naturalesa de les activitats resulti incompatible’.

D’altra banda, la resolució especifica que correspon als ajuntaments i a la Generalitat les funcions de vigilància, inspecció i control de les mesures establertes i que l’incompliment de les mateixes serà objecte de règim sancionador.

Per justificar la mesura, el text afirma que la detecció de diversos brots i l’augment de nous casos de persones asimptomàtiques ‘obliga a reforçar les condicions d’ús de les mesures de protecció i, específicament, l’ús de la mascareta’. Amb aquesta mesura ‘més restrictiva’ es vol ‘minimitzar el risc de transmissió comunitària del virus SARS-CoV-2, sense recórrer a altres mesures més dràstiques des del punt de vista d’afectació de les llibertats de les persones’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor