Documents filtrats a les xarxes socials demostren que els Estats Units espien el govern ucraïnès

  • La filtració exposa la mala situació en què es troba l'exèrcit rus però també les dificultats de l'exèrcit d'Ucraïna

VilaWeb
VilaWeb – Agències
09.04.2023 - 17:21
Actualització: 09.04.2023 - 19:33

Un paquet de documents secrets del Pentàgon que han estat publicats a les xarxes socials han donat nova informació sobre l’estat de la guerra d’Ucraïna, i han mostrat fins a quin punt els Estats Units han entrat en les forces militars i d’intel·ligència russes. També han revelat que Washington ha estat espiant alguns dels seus aliats més pròxims i els seus adversaris.

Els documents filtrats proporcionen una valoració molt negativa de la força militar de Moscou. No obstant això, el material mostra que l’exèrcit ucraïnès també és en una situació molt difícil.

Aquests informes d’intel·ligència demostren que els Estats Units espien els dirigents militars i polítics d’Ucraïna, i més aliats americans importants, com ara Israel i Corea del Sud. Els documents han complicat les relacions amb els països aliats i, a més, ha qüestionat la capacitat dels Estats Units de mantenir els seus secrets. L’FBI va engegar una investigació divendres i procurarà moure’s de pressa per seguir la font de la filtració, segons que ha dit el govern nord-americà.

Els funcionaris nord-americans encarregats d’analitzar els documents classificats sobre la guerra d’Ucraïna creuen que probablement són reals i el resultat d’una filtració, però que alguns poden haver estat alterats abans de ser publicats, segons que ha informat avui un alt funcionari nord-americà a l’NBC. Segons aquest funcionari, aquesta és la “teoria de treball” del govern, però encara hi ha feina d’investigació i revisió.

Documents comprometedors

Els documents descriuen una força militar russa abatuda que lluita a la guerra d’Ucraïna en molt males condicions. Contenen advertències diàries en temps real a les agències d’intel·ligència americanes sobre el moment dels atacs de Moscou i fins i tot sobre els objectius específics. Això demostra que els Estats Units han pogut transmetre a Ucraïna informació crucial sobre com defensar-se.

La filtració, de la qual no se sap la font, també revela l’avaluació americana d’un exèrcit ucraïnès que és en una situació molt difícil, també. El material filtrat, que correspon a final de febrer i principi de març, descriu la manca de municions de defensa aèria i més febleses dels ucraïnesos.

Espien els seus aliats

Els informes d’intel·ligència semblen indicar que els Estats Units també espien els principals dirigents militars i polítics d’Ucraïna, un reflex de la lluita de Washington per obtenir una visió clara de les estratègies de combat d’Ucraïna.

La filtració ha qüestionat la capacitat dels Estats Units de mantenir els seus secrets i ha complicat les relacions amb els països aliats. Els documents han estat publicats primerament a Discord, una plataforma de xat popular entre els joves, i després en més llocs, com ara Twitter i Telegram, i, més tard, en uns quants diaris.

Protesta de Corea

En aquest context, la Presidència de Corea del Sud ha anunciat que tindrà les “converses pertinents” amb els Estats Units després de la presumpta filtració de documents del Departament de Defensa nord-americà que apunten a un possible espionatge a Seül.

Aquests documents, publicats aquesta setmana per mitjans, com ara el nord-americà The New York Times, i considerats en principi com a reals pels agents federals que investiguen la filtració, revelen en el cas de Corea del Sud que l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) nord-americana va interceptar comunicacions del govern sud-coreà sobre l’ajuda a Ucraïna en la guerra amb Rússia.

Aquestes converses interceptades detallaven els debats interns de Corea del Sud sobre la possible entrega de munició nord-americana a Ucraïna, cosa que pot vulnerar la política de Seül de no proporcionar ajuda letal.

Per això, un portaveu de la Presidència sud-coreana ha confirmat a l’agència oficial de notícies Yonhap la seva intenció de revisar precedents i més exemples de països afectats per aquesta mena de revelacions per poder actuar-hi en conseqüència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any