Un equip de geòlegs de la Universitat de Barcelona ha descobert i reconstruït la ‘Palaeonitella trifurcata’, una nova espècie fòssil de planta aquàtica d’aigua dolça datada entre uns 120 i 125 milions d’anys. Segons informa la universitat, la troballa ha tingut lloc a partir dels òrgans vegetals trobats per separat en un estrat de roca calcària del Parc Natural del Garraf, dins del municipi d’Olivella.

La reconstrucció ha consistit en l’encaix dels diferents òrgans de la planta -la tija principal, les branques i les fructificacions— com si fossin les peces d’un trencaclosques. Aquesta planta aquàtica és un dels pocs caròfits fòssils, unes algues pluricel·lulars que es consideren els antecessors de les plantes vasculars, que s’han pogut reconstruir completament.

Les plantes del passat sovint poden conservar-se al registre fòssil amb els òrgans per separat, cosa que ha obligat a la comunitat científica a crear diferents grups d’organismes emparentats per relacionar els diferents components i així reconstruir la planta sencera. “El més excepcional del fòssil estudiat no és que s’hagi conservat fins a l’actualitat, sinó que hagi estat possible relacionar els seus òrgans entre si per reconstruir la planta sencera”, destaca el professor del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà de la UB, Carles Martín-Closas.

L’estudi de la sedimentologia i dels microfòssils associats a la ‘Palaeonitella trifurcata’ ha permès reconstruir un paleoambient amb llacunes litorals d’aigua dolça, connectades lateralment amb badies protegides de salinitat marina o salobre.

En aquest hàbitat del Cretaci inferior (l’etapa històrica a la que pertany l’espècie), vivien organismes típics d’aigües amb poca profunditat, com foraminífers bentònics o cloròfits del grup de les dasicladals, un ordre de les algues clorofícies.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.