Orangutan albí rescatat a Borneo el 30 d'abril. AFP

Un exemplar d’orangutan albí ha estat descobert a una aldea aïllada de la part indonèsia de l’illa de Borneo. Els vilatans havien capturat el primat fa més d’una setmana i el mantenien captiu a una gàbia. En descobrir-ho, les autoritats locals van entregar l’animal a l’ONG Fundació per a la Supervivència de l’Orangutan (The Borneo Orangutan Survival Foundation, BOSF), que treballa per la protecció de l’espècie a la zona.

L’oraguntan, una femella d’uns cinc anys, té el pelatge blanc, els ulls blaus, la pell de color clar i mostra una sensibilitat inusual a la llum. El primat, que encara no té nom, va ser capturada per un grup de vilatans el passat dijous. Les autoritats locals la van rescatar dos dies després i el 29 d’abril van alertar l’ONG de la seva existència. BOSF ha qualificat la troballa d’’extremadament inusual’. En declaracions a AFR, el portaveu de la formació Nico Hermanu ha explicat que l’entitat mai s’havia trobat amb un cas similar en els seus 25 anys d’història.

Actualment, el primat ha estat desplaçat al centre de rehabilitació de la BOSF, que compta amb més de 500 exemplars. Segons afirma l’ONG, com l’animal només va estar dos dies en captivitat i encara mostra comportaments salvatges és probable que sigui posat en llibertat en el seu hàbitat natural.

Els orangutans són els únics primats grans d’Àsia i es consideren una espècie en perill d’’extinció imminent’ segons l’ONU. Aquest primat viu en llibertat en els boscos tropicals humits de les illes de Sumatra i Borneo. Es calcula que la població actual d’orangutans a Borneo seria d’uns 100.000 exemplars i les estimacions preveuen que aquesta es redueixi a 47.000 l’any 2025. La desforestació dels boscos on habiten aquests primats és la causa principal de la situació actual.

Desprès de la mort de Floquet de Neu, el 2003,  es creia que no hi havia cap més orangutan albí al món. Aquest descobriment ha despertat molt d’interès per la seva excepcionalitat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]