PArlament d'Andorra-13191431

Demòcrates per Andorra tornaria a ser la força més votada segons l’enquesta realitzada pel Centre de Recerca Sociològica d’Andorra (CRES). El partit que actualment governa en el Principat obtindria el 40% dels vots en la circumscripció nacional, mentre el Partit Socialdemòcrata es convertiria en la segona força al Consell General d’Andorra.

Els liberals passarien a ser tercera força després de patir dues escissions en aquesta legislatura (Terceravia i Unió pel progrés d’Andorra). El llindar electoral és del 7,14%, per tant, més enllà d’aquestes tres formacions, la resta de candidatures no tenen garantida la presència al nou parlament andorrà.

Enquesta Andorra

Cal remarcar que es qüestiona sobre la llista nacional, en la qual es reparteixen catorze consellers de manera proporcional i on difícilment cap formació aconsegueix majoria absoluta. En canvi, serà un interrogant el suport a les llistes parroquials, on simplement la formació que assoleix més vots aconsegueix dos escons en cada una de les set parròquies.

El suport a cada candidatura pot variar encara bastant, ja que un 60% dels enquestats no sap o no contesta a quina formació votarà. Per tant, la majoria pot fluctuar a dues setmanes de les eleccions. Tot i això, segons la suma del vot decidit i la simpatia, el suport és bastant similar.

El cap de llista més ben valorat és Xavier Espot, ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, de Demòcrates d’Andorra, amb una valoració mitjana del 5,99, seguit de prop pel candidat socialdemòcrata Pere López (5,92). Els caps de llista dels dos partits que es jugaran la majoria.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb