[DADES] El coronavirus en retirada arreu del país

  • Les morts a causa de la Covid-19 s'han reduït considerablement d'ençà del començament de l'epidèmia

Alexandre Solano
23.05.2020 - 21:50
Actualització: 24.05.2020 - 17:44
VilaWeb

El desconfinament no ha comportat un rebrot del coronavirus 2019, que ha començat a remetre arreu del país. Una idea que comparteix el cap de malalties infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, que en declaracions Betevé ha assegurat que ‘la malaltia va a la baixa i és molt probable que en un període de dues o tres setmanes sigui absolutament marginal’. Per això, el govern espanyol ha admès avui que s’està plantejant accelerar el desconfinament si es manté aquesta evolució positiva.

Al conjunt del país, el pic més alt de la malaltia va ser a final de març i començament d’abril, quan hi havia més de 400 morts al dia. La reducció, sense cap canvi de tendència, és constant, i ara mateix la quantitat de morts diàries voreja la vintena de mitjana. Quant als casos registrats, la situació és semblant. Així i tot, sembla més fiable d’observar les morts, perquè l’evolució dels afectats depèn en gran part de la capacitat de detecció i pot variar al llarg del temps.

Evolució dels morts de Covid-19 als Països Catalans. Elaboració pròpia.

L’evolució de les dades a Catalunya és consonant amb les del conjunt del país. Això es deu al fet que en total aplega el 77% dels casos registrats i el 87% de les morts. Aquests darrers dies, el virus és molt concentrat a Barcelona i l’àrea metropolitana, Girona i Catalunya Central. Tanmateix, encara que sigui a Catalunya on té més incidència i on més temps es pot trigar a tenir-lo a un nivell indetectable, la tendència a la baixa és constant i la quantitat de morts ara com ara és igual que la dels dies abans  la del 12 de març, dos dies abans de començar el confinament.

L’última setmana hi ha hagut menys de trenta morts al dia, quan en els pitjors moments d’epidèmia, a principis d’abril, hi havia més de tres-centes cinquanta defuncions cada dia. Actualment hi ha uns 16.000 casos actius detectats, només un 25% del total de casos registrats.

Evolució dels morts de Covid-19 a Catalunya. Elaboració pròpia.

Evolució dels morts de Covid-19 al País Valencià segons la mitjana dels darrers set dies. Elaboració pròpia.

Al País Valencià ara mateix hi ha unes cinc morts al dia, quan a començament d’abril n’hi havia unes cinquanta; un descens constant d’ençà d’aquell moment. Una dada que en mostra la tendència positiva és l’evolució dels pacients a l’UCI. El pic va ser de 386 pacients el 2 d’abril, mentre que avui mateix n’hi ha 32.

Dijous va haver-hi una sola mort i si l’evolució a la baixa es manté constant, aviat es podria aconseguir que no hi hagués cap mort i a començament de juny la mitjana de morts ja seria inferior d’un al dia. Actualment hi ha uns 3.080 casos actius detectats, només un 21% del total de casos registrats.

Evolució dels morts de Covid-19 a les Illes segons la mitjana dels darrers set dies. Elaboració pròpia

Totes les Illes ja són a la fase 2 del pla de desconfinament i l’evolució és, com arreu del país, positiva. El 4 de maig no hi va haver cap nova mort ni cas nou i, d’ençà de llavors, és molt habitual que no se’n notifiqui cap més l’endemà. D’aquests darrers set dies, en tres no hi ha hagut cap mort de Covid-19 i la mitjana ja és inferior d’una al dia. Actualment hi ha 227 casos actius detectats, només un 11% del total de casos registrats.

L’illa en millors condicions és Formentera. D’ençà del començament de l’epidèmia ha reportat una mort i, tot i que ahir mateix es va notificar un nou cas, actualment només n’hi ha dos d’actius entre residents.

Evolució dels morts de Covid-19 a Catalunya Nord segons la mitjana dels darrers set dies. Elaboració pròpia.

A Catalunya Nord, les dades que ofereix l’Agència Regional de Salut només inclouen els pacients que ingressen als hospitals. Per tant, no es donen ni els casos registrats ni les morts en espais com ara residències per a la gent gran o als domicilis particulars.

La progressió és evident i d’ençà del 5 de maig no hi ha cap mort de Covid-19. De la mateixa manera, no hi ha ningú a cures intensives i només resta un cas hospitalitzat. En pocs dies el virus podrà estar a un nivell indetectable a Catalunya Nord.

Evolució dels morts de Covid-19 a Andorra. Elaboració pròpia.

Finalment, a Andorra, d’ençà del 16 de maig no hi ha cap mort i només tres persones hospitalitzades, una de les quals a cures intensives. La proporció de recuperats ja és molt alta, i dels 762 casos detectats, només 58 continuen actius, o sigui, el 8% del total.

D’ençà del 14 de maig només s’ha detectat un únic cas nou, cosa que fa que, juntament amb Catalunya Nord, sigui el territori del país on el coronavirus 2019 és més a prop de ser eradicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any