La crida d’Irídia per a preservar la defensa de les víctimes de la violència institucional

  • L'entitat cerca finançament per mantenir el suport jurídic i psicològic a les víctimes · D'ençà del 2016 ha atès més de 650 persones i defensa 58 casos als tribunals

VilaWeb
Oriol Bäbler
23.11.2021 - 21:50

L’octubre passat, el centre Irídia, tot celebrant el sisè aniversari, va obrir una campanya de finançament col·lectiu per consolidar el servei d’assessorament jurídic i d’atenció psicològica a les víctimes de violència institucional. D’ençà del 2016, han atès més de 650 persones i porten la representació legal, completament de franc, de 58 casos de violència institucional, entre els quals n’hi ha 13 de relacionats amb l’1-O, 8 amb presons de Catalunya, 6 amb el CIE de Barcelona, 4 de ferits per foam i 1 per pilota de goma (Roger Español).

“El servei d’atenció és el nostre vaixell insígnia. El projecte de mecenatge sorgeix per pal·liar una falta clara de finançament públic per a lluitar contra aquest problema social [la violència institucional]”, explica a VilaWeb el portaveu d’Irídia, Andres García Berrio. A més, diu que l’entitat cobreix un forat que haurien d’assumir la Generalitat o l’estat espanyol, atès que l’administració no ofereix un servei especialitzat amb advocats, psicòlegs i comunicadors que tingui cura de les víctimes.

La campanya de finançament d’Irídia té dos objectius econòmics: el mínim (37.500 euros) i l’òptim (75.000 euros). Aquest darrer import representa entre el 35% i el 40% dels diners que costa el servei d’atenció a les víctimes, segons que explica el portaveu. La resta es finança amb aportacions de socis, donants, l’Ajuntament de Barcelona (24.000 euros), la Generalitat (uns 18.000 euros) i la Unió de les Nacions Unides.

Aquest diumenge, 28 de novembre, s’acaba el termini perquè Irídia recapti l’import mínim. Si no hi arriba, perdrà totes les aportacions. Ara, tenint en compte la xifra que s’ha recollit fins ara (36.828 euros), és previsible que assoleixi l’objectiu. Una volta se superi aquest llindar, l’entitat preveu d’allargar la campanya fins a mitjan desembre –aproximadament el dia 19– per arribar als 75.000 euros.

Què passa si no es recapten tots els diners?

“Volem continuar oferint el servei amb les mateixes condicions, però necessitem recaptar tants diners com puguem”, diu el García Berrio, però adverteix que si no s’aconsegueixen prou fons, l’entitat pot tenir complicacions per a assumir la representació legal de casos nous de violència institucional: “Perillarà el manteniment d’aquesta finestra oberta a la ciutadania en què oferim assessorament jurídic i psicològic.”

També lamenta que eliminar o reduir el servei d’atenció a les víctimes pot ser especialment dolorós per als més vulnerables. El 40% dels casos legals d’Irídia són de persones racialitzades o immigrants. “Atenem gent molt diferent. Aquell que va a una manifestació i té un problema sap que pot comptar amb nosaltres, però també treballem al CIE i a les presons. Si no hi anéssim, els interns i els presos no tindrien accés a un servei d’atenció a les víctimes”, destaca.

La importància de les investigacions d’Irídia

Més enllà de la defensa i l’atenció, Irídia també ha tingut un impacte directe en la investigació dels casos de violència institucional. “De la seixantena de casos que portàvem l’any passat, solament en tres els cossos policíacs van identificar els agents responsables dels fets per iniciativa pròpia. En la resta, els hem identificats nosaltres investigant, recollint imatges i parlant amb testimonis”, explica García Berrio.

En aquest sentit, la feina d’investigació de l’entitat, que a vegades ha estat de mesos de feina i suport popular, ha permès d’identificar els escopeters de la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra que van mutilar Roger Español durant l’1-O i una noia durant les protestes contra l’empresonament de Pablo Hasel. “L’assistència psicològica i jurídica és molt important, però aquesta mena d’investigacions ens demostren que hem de posar fre a la impunitat”, afegeix.

Arran de les actuacions de l’entitat, hi ha 136 agents de policia, funcionaris de presons i agents de seguretat privada investigats.

Arribar als 2.000 socis

La campanya de finançament servirà per a consolidar l’estructura del servei d’atenció a les víctimes de violència institucional de cara a l’any vinent. Ara, per no haver de recórrer a una altra campanya d’ací a un any, Irídia s’ha proposat de superar els 2.000 socis abans del 2023. A principi d’octubre rondaven el miler.

“Aquesta xifra de 2.000 socis ens permetrà de mantenir el servei; si no, tornarem a estar en perill i haurem de recórrer a una nova campanya de finançament, fet que causa molt de desgast i tensió”, diu García Berrio, que, malgrat tot, assenyala que dependre de les aportacions populars és una garantia d’independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any