Creixen els casos de sífilis i gonocòccia detectats a Barcelona mentre baixen els infectats per VIH

  • L'Ajuntament incrementa un 42% el pressupost dels últims dos anys per combatre les malalties de transmissió sexual

VilaWeb
ACN
29.01.2018 - 14:44
Actualització: 29.01.2018 - 18:44

A Barcelona han crescut els casos de sífilis i gonocòccia detectats durant el 2016 respecte l’any anterior, mentre que la incidència d’infectats amb el VIH s’ha reduït lleugerament al llarg dels darrers anys. Així ho constata l’informe fet públic aquest dilluns per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que atribueix aquestes dades a dos motius principals: el creixement de punts de diagnòstic que ajuden a una detecció més precoç i a l’augment generalitzat d’aquestes malalties a les grans ciutats europees. Per combatre la incidència de les infeccions de transmissió sexual (ITS), l’Ajuntament ha incrementat un 42% el pressupost que hi destina des del 2015, de manera que el 2017 hi va invertir gairebé 1,2 milions d’euros.

En el cas de la sífilis, el 2016 es van detectar 720 casos nous, mentre que l’any anterior n’havien estat 508. Pel que fa a la gonocòccia, durant el 2016 van ser 1.072 els infectats detectats, incrementant així els 588 de l’any 2015. Finalment, pel que fa al VIH, l’any 2016 es van detectar 320 casos, xifra que redueix els 385 de l’any anterior.En relació als programes de detecció i abordatge de les infeccions de transmissió sexual, la part principal de l’augment de diners de l’últim any ha recaigut a la pròpia Agència de Salut Pública, destinat a 17 professionals que fan tasques de seguiment i intervenció directa, mentre també treballen en l’àmbit de la recerca. La resta d’increment del pressupost s’ha destinat a les entitats que col•laboren en la conscienciació de la població susceptible d’infecció, les quals han passat de 33 a 45 durant els darrers anys.

Respecte les actuacions preventives, destaca el desplegament de diverses aplicacions de mòbil dirigides a usuaris de programes per trobar persones per practicar sexe. Per una banda, des de l’ASPB es creen perfils per fer promoció de la salut, mentre que també s’ha difós un sistema d’avisos emergents que recorden als usuaris la importància de fer-se la prova del VIH i d’altres ITS. Amb aquestes eines, l’any passat es van aconseguir fer 4.100 proves ràpides.

D’altra banda, a nivell escolar, s’han augmentat els programes informatius als adolescents per promoure l’ús de mètodes de protecció en les relacions sexuals, mentre que a nivell associatiu durant els darrers anys ha crescut la distribució de preservatius, amb 265.000 repartits durant el 2017. En aquesta línia, el 2018 està previst desplegar una campanya permanent per distribuir preservatius gratuïts a les zones d’oci juvenil.En tots els casos, es tracta d’iniciatives incloses a l’Estratègia Compartida de Salut Sexual i Reproductiva, des de la qual també s’impulsen programes informatius adreçats a les parelles de les persones infectades, amb l’objectiu de prevenir contagis. D’aquesta manera, des de finals del 2017, les 5 unitats d’ITS de Barcelona inclouen el programa de ‘Notificació de Parella’, conegut com ‘estudi de contactes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any