L’ex-consellera Milagrosa Martínez, condemnada a nou anys de presó en la primera sentència del Cas Gürtel

  • Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, 'el Bigotes', han estat condemnats a tretze anys de presó

VilaWeb
Redacció / ACN
10.02.2017 - 09:42
Actualització: 16.02.2017 - 00:35

El Tribunal Superior de Justícia de València ha condemnat a nou anys de presó Milagrosa Martínez, ex-presidenta de les Corts i ex-consellera de Turisme, per haver falsejat contractes de la Fira de Turisme (Fitur) en favor de la trama Gürtel. És la primera sentència del complex entramat corrupte. Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, més conegut per el Bigotes, han estat condemnats a tretze anys cadascun. Segons la condemna, són culpables de malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, falsedat i associació il·lícita. Angélica Such, ex-consellera de Turisme i Benestar Social de la Generalitat en l’etapa de Francisco Camps, i Juan Bover, ex-cap jurídic de l’Agència València de Turisme, han estat absolts.

En total, van ser jutjades tretze persones en la peça 3 del cas Gürtel, la primera que ha arribat a judici –n’hi ha sis i la resta s’instrueixen a Madrid. Aquest cas va restar vist per a sentència a mitjan abril del 2016 i se n’ha sabut la resolució del tribunal al cap de gairebé deu mesos.

La resta de condemnats
La gestora d’aquestes empreses, Isabel Jordán, ha estat condemnada a 6 anys de presó per associació il•lícita, prevaricació, tràfic d’influències, malversació i falsedat documental. El tribunal imposa a l’ex-conseller delegat de l’empresa Orange Market, Cándido Herrero, 4 anys i quatre mesos de presó per associació il•lícita, prevaricació, tràfic d’influències, malversació i falsedat documental, mentre que a l’extreballadora d’aquestes empreses, Mónica Magariños, la condemna a 3 anys de presó per aassociació il•lícita, prevaricació, tràfic d’influències i l’absol del delicte de malversació.

L’antic cap de l’àrea a mercats de l’Agència Valenciana de Turisme, Isaac Vidal, ha estat condemnat a 7 anys de presó per prevaricació, malversació i falsedat documental. La sentència també condemna l’excap de promoció de l’Agència Valenciana de Turisme, Jorge Guarro a 4 anys de presó pels delictes de prevaricació administrativa i malversació. Així mateix, el TSJ valencià ha condemnat la funcionària de l’àrea de Turisme, Ana Grau, a 3 anys de presó per prevaricació i falsedat i l’absol del delicte de malversació.

Com funcionava la trama?
Segons que han informat fonts judicials, la sentència considera que el grup d’empreses Correa es va crear per lucrar-se amb marges desproporcionats, duplicant les partides i facturant despeses inexistents. Aquest sistema va requerir la complicitat de la conselleria de Turisme, alterant criteris d’adjudicació de contractes per beneficiar aquestes empreses amb informació privilegiada.

La sala civil i penal del TSJ valencià considera que les empreses del grup Correa no tenien mitjans personals i materials per executar aquests treballs, motiu pel qual els subcontractaven amb tercers i, d’aquesta manera, obtenien un enriquiment irregular. Els imports, desproporcionats, eren admesos per l’Agència Valenciana de Turisme, la conselleria de Turisme, Conselleria de Territori i habitatge i la conselleria d’Infraestructures i Transport, que no varen dur un control efectiu dels pagaments sinó que va alterar els criteris d’adjudicació dels contractes per beneficiar irregularment aquestes empreses.

En la sentència, notificada avui a les parts, el tribunal, considera provat que els acusats van crear una trama empresarial per obtenir diferents contractes de la Generalitat Valenciana en diverses fires de turisme (fonamentalment a FITUR entre els anys 2005 i 2009) després de realitzar diferents actuacions encaminades a manipular, alterar i influir en favor seu en la tramitació dels procediments administratius d’adjudicació de tals treballs.

Tals imports eren admesos per l’Administració Autonòmica (Agència Valenciana de Turisme, Conselleria de Turisme, Conselleria de Territori i habitatge i Conselleria d’Infraestructures i Transport), que no només no va portar un control efectiu dels pagaments sinó que va alterar els criteris d’adjudicació de els contractes i va beneficiar irregularment a les empreses del Grup Correa.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor