residència

Les residències per a gent gran van ser el gran focus de la covid-19 durant la primera onada: hi va haver milers de morts a Catalunya i el virus s’hi va estendre sense control. Tot i que les dades han millorat, ara com ara encara hi ha una alta incidència, a les residències, cosa que fa que els residents estiguin més exposats al virus. Tal com mostra la incidència acumulada en els darrers catorze dies, fora de les residències hi ha, ara per ara, 193 casos per cada cent mil habitants, mentre que a dins les residències la xifra és de 1.453. Set vegades més.

Morts per la covid-19 a Catalunya a les residències per a gent gran i fora de les residències. Dades de Salut.

La incidència més alta s’ha traduït en una mortalitat també més alta. El mes de novembre va haver-hi 572 morts en residències per 1.149 a l’exterior, un terç del total, tot i que la població de les residències és de seixanta mil persones i a Catalunya hi ha set milions i mig d’habitants. Els mesos d’abril, maig i juny va haver-hi molts més morts a les residències que no pas a l’exterior. En total, d’ençà del començament de la pandèmia s’han mort 7.471 residents, o sigui, més d’un 10% del total dels qui viuen en residències, i s’han infectat vora la meitat, 25.934 (43%).

L’alta mortalitat també té relació amb el fet que les persones que viuen a les residències són més grans i són del grup de més risc. Durant la primera onada, un 31% dels morts a Catalunya tenia més de noranta anys, un 40% entre vuitanta i vuitanta-nou, i un 8% entre setanta i setanta-nou. Això fa el 89% del total. Aquests percentatges gairebé no han variat en la segona onada, malgrat que han mort moltes menys persones. La situació actual és gairebé idèntica. Un 28% tenia més de noranta anys, un 42% entre vuitanta i vuitanta-nou i un 18% entre setanta i setanta-nou. Això fa el 88% del total, malgrat que el virus hagi encomanat especialment els adults i els joves.

Les dades expliquen que, tot i la millora en els controls i els protocols, l’actual onada ha tornat a irrompre amb força a les residències. Els darrers dies hi ha hagut brots importants com el de Tremp, on hi ha vuitanta-nou residents amb la covid, i se n’han mort quaranta-cinc. I ahir mateix es va declarar un brot a Cervera, on de moment hi ha vuit casos, i un a Cambrils, amb quaranta-dos residents encomanats.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.