MINUT A MINUT

Ona Curto, elegida presidenta de l’Assemblea de Representants del Consell per la República

  • El Consell per la República ha constituït avui l'Assemblea de Representants, amb una sessió presencial a Canet de Rosselló

VilaWeb
Redacció
14.11.2021 - 14:20

El Consell per la República ha constituït avui l’Assemblea de Representants, amb una sessió presencial a Canet de Rosselló, a Catalunya Nord. La regidora de la CUP a Arenys de Mar Ona Curto ha estat elegida presidenta de l’Assemblea. Maria Costa, batllessa dels Banys d’Arles, ha estat elegida vice-presidenta primera i Jordi Pessarrodona, ex-regidor de Sant Joan de Vilatorrada i represaliat l’1-O, vice-president segon. Joan Puig, editor de La República i militant d’ERC, ha estat elegit primer secretari de la Mesa, i Assumpció Lailla, portaveu de Demòcrates, secretària segona.

El nou parlament tindrà competències per a triar el govern de l’entitat i s’encarregarà de representar els 101.500 ciutadans que formen part del Consell i d’impulsar-ne l’acció política. A més, intervindrà en qüestions de funcionament i de reglamentació interna. La legislatura és previst que duri dos anys.

Podeu recuperar la sessió constituent de l’Assemblea de Representants en aquest vídeo i a través del minut-a-minut de VilaWeb:

13.55h

Finalitza la sessió constituent amb el Cant dels Segadors.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

13.53h

Després de la votació, s'ha aprovat el Decret 3/2021.

13.35h

Comín: "Teniu el dret i el deure de sentir-vos protagonistes del procés que ens permetrà arribar al final i fer la República".

13.31h

Pren la paraula Toni Comín, vice-president del Consell per la República, per a presentar el Decret 3/2021 de constitució de les Comissions de l’Assemblea de Representants.

13.18h

Pren la paraula Ona Curto, presidenta de l'Assemblea de Representants: "Venim a construir, a fer feina, a treballar amb totes les sensibilitats, mirades i posicions".

VilaWeb
VilaWeb

13.12h

VilaWeb
VilaWeb

Joan Puig, editor de La República i militant d'ERC, escollit primer secretari de la Mesa, i Assumpció Lailla, portaveu de Demòcrates, secretària segona.

13.06h

Es fan les votacions a les secretaries de la Mesa.

12.59h

Comencen a intervenir els candidats a secretaris de la Mesa.

12.43h

Ona Curto, regidora de la CUP a Arenys de Mar, elegida presidenta de l'Assemblea de Representants del Consell per la República. Maria Costa, batllessa dels Banys d'Arles, ha estat elegida la vice-presidenta primera i Jordi Pessarrodona, ex-regidor de Sant Joan de Vilatorrada i represaliat l'1-O, el vice-president segon. De més a menys votat, la resta de candidats han estat Albert Donaire, Jordi Manyà, Àngels Folch, Júlia Balés i Joan Botey.

12.39h

Es fan les votacions a la presidència de la Mesa.

12.30h

La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha reivindicat el Consell per la República com un espai d'unitat i ha demanat "prestigiar-lo". Borràs ha carregat contra "aquells que tots coneixem i que generen divisió, que l'han vilipendiat massa sovint". "Crec que és important donar-li la legitimitat, la força, la institucionalitat republicana paral·lela amb les institucions que tenim al país", ha afegit.

12.20h

Comencen les intervencions dels candidats a la presidència i vice-presidències de la Mesa.

12.03h

Aprovat el decret 2/2021 amb 109 vots a favor, un en contra i una abstenció. Es fa una pausa de quinze minuts.

11.57h

Comença la votació del decret 2/2021. Els representants ho voten tot telemàticament.

11.51h

Puigdemont: "L’estat català tindrà una radicalitat democràtica que no serà un calc de la mal anomenada democràcia espanyola."

11.47h

Puigdemont: "Fins ara, hem preservat el testimoni del 2017. No ha estat fàcil. Hem mantingut la posició que vam dir que mantindríem el primer dia que vam arribar a l'exili. Es tracta d'agafar aquest llegat, fer-lo més gran i empènyer-lo. Hem de tenir clar que aquesta lluita ve de molt lluny, i que anirà més lluny encara. I si ve de tan lluny és perquè hi ha hagut gent al darrere."

VilaWeb
VilaWeb

11.44h

Puigdemont: "De vegades, algú veu que hi ha camins més còmodes, dreceres. Però a nosaltres ens toca fressar el camí. Quan noten que hi ha un moviment en marxa, que no té por, que camina en un camí que ha de fressar, a alguns potser els impressiona. A nosaltres ens anima. I vull continuar animant-vos."

11.43h

Pren la paraula el president Carles Puigdemont.

11.40h

Blanca Serra Puig, membre de més edat del Consell: "El nostre país es mira perplex i no s’agrada en la seva subordinació." "Volen inculcar en la gent un procés d’impotència induïda, que creguem que no hi ha res a fer, que tota acció està destinada al fracàs, que som una minoria social".

11.31h

Després de la lectura dels articles 3 i 4 del Decret 2/2021 per part del president de la Sindicatura Electoral, Jordi Domingo, es constitueix la mesa d'edat, amb els dos representants més joves i el més gran de l'Assemblea. Els representants més joves són Júlia Balés i Joan Botey. Blanca Serra Puig és el membre de més edat del Consell.

11.20h

Comença la sessió constituent de l'Assemblea de Representants del Consell per la República. El president de la Sindicatura Electoral, Jordi Domingo, obre la sessió amb la lectura dels noms dels representants. Alguns representants hi són presents per videoconferència.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.00h

Toni Comín, vice-president del Consell, abans de l'inici de la sessió: "És un dia molt important per a la història del Consell perquè en culmina la fase fundacional. Entrem en una nova etapa en què l’acció política del Consell ja no reposarà exclusivament en el seu govern, la seva part executiva, que és el que havia passat fins ara, sinó que ara hi haurà un altre actor dins de l’estructura institucional del Consell, l’Assemblea de Representants, i per tant creiem que l’acció política del Consell agafarà encara molta més empenta i molta més força. Per això hem volgut que el Consell tingui una Assemblea de Representants, per a redoblar la força de la seva acció política".

"Podem fer un paral·lelisme en la sessió constitutiva", ha afegit Comín. "En algunes coses en poden fer paral·lelismes, en d’altres no, perquè aquí som davant de la primera institució republicana, sorgida de la legitimitat del Primer d’Octubre, i per tant hi ha diferències rellevants entre les institucions autonòmiques i aquesta primera institució republicana que és el Consell per la República".

10.50h

Tot a punt perquè comenci la sessió constituent de l'Assemblea de Representants del Consell per la República. Hi són presents els membres del govern del Consell, amb el president Carles Puigdemont i el vice-president del Consell, Toni Comín, com també el conseller Lluís Puig, el portaveu de Demòcrates, Toni Castellà, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, el coordinador de Poble Lliure, Guillem Fuster, i la diputada Aurora Madaula, entre més representants.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor