El Grup d’Experts contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa ha exigit a les autoritats andorranes que modifiquin la composició del Consell Superior de la Justícia perquè siguin els mateixos magistrats qui n’elegeixin els membres. El Greco demana la modificació per garantir-hi una representació adequada dels jutges i fiscals elegits pels seus homòlegs.

És l’única recomanació de l’informe del 2017 sobre la prevenció de la corrupció en parlamentaris, jutges i fiscals, que Andorra ha incomplert del tot. “No n’han donat cap informació”, diu el Greco. I afegeix: “Van dir que caldria una esmena constitucional per canviar la composició del Consell […], però no s’ha pres cap acció.”

Les autoritats europees assenyalen mancances en la regulació andorrana de criptomonedes

El Greco també ha constatat que Andorra ha complert algunes recomanacions solament de manera parcial, com ara la de fer obligatòria la declaració d’interessos financers i empresarials dels membres del Consell General. Tanmateix, ha encomiat les autoritats andorranes per iniciatives com ara la proposta de llei de transparència i accés a la informació pública. Segons el Greco, amb la creació de la plataforma de participació www.visc.ad com a complement d’aquesta proposta de llei Andorra ha anat més enllà de la recomanació sobre procediments de consulta pública en processos legislatius.

En total, cinc recomanacions s’han complert del tot i set s’han complert parcialment o no s’han aplicat, en bona part perquè el projecte de codi de conducta parlamentària continua pendent. El govern té temps fins al 31 de desembre de l’any vinent per a enviar un nou report de compliment.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.