Compromís ha traslladat al conseller d’Hisenda, Vicent Soler, una proposta per reivindicar davant el govern espanyol en funcions els ingressos corresponents als lliuraments a compte del model de finançament de l’exercici 2019, però actualitzades a la recaptació real i que es xifren en 450 milions.

A més, en la reunió se li ha traslladat a Soler la necessitat que el Consell reclami el pagament de la part autonòmica de la mensualitat de l’IVA de desembre de 2017 que el govern anterior es va quedar i que puja a 280 milions d’euros.

Per la seva banda, el conseller d’Hisenda ha assegurat que el Consell ‘seguirà treballant per poder fer front a la nova situació creada per la falta de govern i la no aprovació dels pressupostos generals de 2019, que deixen a la Generalitat sense uns ingressos que havia previst en els pressupostos del mateix any, elaborats l’octubre de 2018 amb unes previsions que no es podran veure materialitzades’.

A la reunió amb el conseller d’Hisenda, del PSPV, han assistit la vice-presidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques inclusives, Mónica Oltra, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

Un altre dels assumptes tractats en la reunió amb el conseller d’Hisenda és que permeti a les conselleries contractar el personal funcionari previst en el Capítol I del pressupost de la Generalitat per poder millorar l’eficàcia en la prestació dels serveis públics, ja que el País Valencià és el segon territori amb menys funcionaris per habitant.

Segons fonts de Compromís, s’estan donant casos en què, per la falta de dos empleats públics, no es pot tramitar una sèrie d’expedients sancionadors que comportaria un ingrés a les arques públiques de prop de dotze milions d’euros.

D’altra banda, es mantindrà la petició a la resta de socis del Consell perquè se sol·liciti públicament com a govern la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per poder tractar les possibles solucions a l’asfíxia financera a la qual el govern espanyol té sotmeses a les comunitats autònomes, les conseqüències acabarà patint la ciutadania en la prestació dels seus drets.

Aquestes condicions són el pas previ a qualsevol mena de negociació sobre el pressupost de la Generalitat Valenciana de 2019, que va ser aprovat com a norma amb rang de llei per les Corts, encara que en tot cas, qualsevol modificació en el pressupost haurà de ser consensuada prèviament en el si del Consell, han ressaltat les fonts.

A la reunió s’ha debatut igualment la situació financera de la Generalitat i s’ha acordat seguir treballant per a cercar la fórmula que pugui permetre afrontar la situació creada per la falta d’ingressos i abordar amb cirurgia fina els ajustos necessaris.

En relació a aquestes peticions de Compromís, el conseller Soler ha indicat que el govern valencià és ‘conscient que ens trobem en una situació difícil, a ningú ens agrada, i a mi el primer. Com a conseller d’Hisenda he de gestionar aquest tema i no és agradable. Però som un Govern responsable, un govern que sap fer front a les situacions i estic convençut que trobarem la manera de superar-ho’.

‘Si alguna cosa caracteritza el govern del Botànic, és la responsabilitat i el compromís per prendre les millors decisions que es poden prendre en la conjuntura actual. Sempre pensant en els ciutadans’, ha recalcat Soler.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.