Compromís i Plataforma per la Llengua han demanat explicacions als cossos de seguretat del País Valencià arran de la denuncia ahir d’un veí d’Alfàs del Pi (Marina Baixa). L’home es va posar en contacte amb VilaWeb amb per denunciar el tracte vexatori que va patir dimarts, dia 28 de febrer, a Benidorm per part d’uns agents de la policia espanyola, només pel fet d’haver-los parlat en català. Ací podeu llegir el seu testimoni.

Aquest nou cas de vulneració de drets lingüístics ha generat reaccions i Compromís ja ha anunciat que denunciarà el cas al Parlament Europeu. ‘L’últim cas succeït a Benidorm no és una cosa aïllada. És fruit de la intolerància i el menyspreu amb què hem de conviure els ciutadans del País Valencià per expressar-nos en la nostra pròpia llengua’, ha explicat Jordi Sebastià, representant de Compromís. ‘El nacionalisme espanyol tracta d’eliminar tot símptoma de diversitat i li importa molt poc que s’ataque als drets fonamentals com ha succeït. En el cas de Benidorm, és encara més greu perquè els cossos de seguretat han de ser els garants dels nostres drets’, conclou.

Qui també ha mostrat la seva indignació ha estat Plataforma per la Llengua, que ha demanat a la policia espanyola ‘respecte pel valencià’ i ha ofert el seu suport a la víctima. El portaveu de la plataforma al País Valencià, Manuel Carceller, ha recordat que un ciutadà pot parlar català a un policia espanyol i a qualsevol funcionari públic. ‘Els funcionaris són servidors públics i han de respectar els drets lingüístics dels ciutadans’, ha afirmat.

En aquest sentit, Carceller ha volgut recordar que hi ha normatives que avalen l’ús del català per a dirigir-se als cossos de seguretat espanyols, ‘també normatives espanyoles i els règims disciplinaris dels cossos de policia’. De fet, l’article 7 del règim disciplinari del Cos Nacional de Policia indica que tota actuació que suposi una discriminació per raó d’origen, raça, ènica, religió, discapacitat, edat, orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement o qualsevol altra condició o circumstància personal o social és una falta molt greu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]