La presidenta Francina Armengol ha defensat una reforma de la constitució espanyola que avanci en l’organització federal de l’estat espanyol i ha expressat la seva voluntat d’afegir les Illes a una aliança amb el Principat i el País Valencià per a impulsar una “Commonwealth mediterrània“.

Al seu discurs a l’acte commemoratiu del Dia de la Constitució, Armengol ha qualificat de “gran encert” la idea del seu homòleg valencià, Ximo Puig, d’establir una estratègia comuna per a “reequilibrar un estat que s’apuntala en el centre i ha de bascular més cap a la perifèria”. Segons que ha descrit, aquesta aliança permetria actuacions comunes en àmbits com la protecció del medi, les infraestructures logístiques i de comunicacions i la defensa d’un finançament més just. “Hem d’aliar-nos […], avançar en projectes que vertebrin territoris”, ha incidit, tot esperonant una reforma constitucional.

El president Puig va fer la proposta aquest 2 de desembre a la seva visita a Barcelona, en què va reunir-se amb el vice-president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Tots dos van constatar en sengles comunicats diferències molt rotundes en la qüestió nacional, però al seu discurs al Cercle d’Economia, Puig va manifestar que “el trellat valencià necessita el seny català” i va dir que el País Valencià i el Principat no poden “viure d’esquena”. “Valencians i catalans compartim interessos i reptes a Espanya, a l’Europa de les regions i en l’economia global”, va dir Puig.

A parer d’Armengol, que subscriu aquesta interpretació, una “Commonwealth mediterrània” facilitaria a les Illes eines per a compensar el sobrecost econòmic que representa la condició insular i hauria de servir també per impedir que hi hagi “competència deslleial” entre comunitats autònomes. La presidenta Armengol també ha expressat que la constitució espanyola necessita actualitzacions en altres fronts, com ara els drets derivats dels avenços tecnològics, i aprofundiments en àmbits que durant la pandèmia s’han vist vulnerats, com ara la protecció de la gent gran i el dret a un habitatge digne.

El discurs d’Armengol ha format part de l’acte que s’ha fet al pati del Palau de l’Almudaina per a commemorar l’aniversari de la constitució espanyola, amb una participació molt restringida per la pandèmia. També hi ha intervingut la delegada del govern, Aina Calvo, que ha subratllat la vigència de la constitució i la seva “elasticitat” per a donar resposta als nous reptes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.