La combinació de biomarcadors de l’Alzheimer i la depressió tripliquen el risc de desenvolupar demència

  • Els resultats de l'estudi confirmen la importància de prestar atenció al comportament de cada persona, a més dels indicadors bioquímics

VilaWeb
Europa Press
26.01.2023 - 19:19
Actualització: 26.01.2023 - 22:56

Un pacient amb biomarcadors positius de la malaltia d’Alzheimer i símptomes depressius té tres vegades més probabilitats de patir demència al cap de dos anys que no pas si no es donen aquestes dues condicions, segons un estudi dut a terme per investigadors d’Ace Alzheimer Center Barcelona i publicat a la revista International Journal of Molecular Sciences.

La investigació, basada en una mostra de cinc-centes persones, a les quals se’ls hi ha fet un seguiment durant anys, tot analitzant la interacció de diferents símptomes neuropsiquiàtrics. Mentre que la depressió ha estat clau, l’apatia, l’ansietat o la irritabilitat no han mostrat un efecte sobre la demència.

“És la primera vegada que es tenen en compte simultàniament els factors bioquímics i de comportament en el desenvolupament de la demència i, sens dubte, les conclusions suposen un pas endavant per identificar els pacients que es troben més exposats a desenvolupar demència, posant en relleu la necessitat de tenir en compte també els símptomes neuropsiquiàtrics dels nostres pacients”, ha dit el cap de psicologia mèdica d’Ace i investigador principal de l’estudi, Sergi Valero.

Per tant, els resultats de l’estudi confirmen la importància de prestar atenció al comportament de cada persona, a més dels indicadors bioquímics. Alhora, tal com han detallat els experts, la conducta dels pacients i el seu estat d’ànim és també de gran ajuda per als professionals de la salut per identificar les persones amb pitjor pronòstic.

“És imprescindible continuar investigant en aquesta línia, explorant persones en estadis encara més inicials de la malaltia i anar monitorant amb més precisió els canvis que es van produint en el temps, tant bioquímics com conductuals, intentant determinar com aquests canvis i aquesta combinació entre factors de risc de diferent naturalesa actuen com a predictors de l’evolució que la persona experimentarà els anys posteriors”, ha conclòs Valero.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any