Com ventilar bé els espais interiors per evitar contagis?

  • Us expliquem com fer una ventilació correcta d'un espai tancat per reduir el risc d'encomanar-vos la covid

VilaWeb
Un finestral de l'Eixample de Barcelona Autor: Jeyc Balmaseda
Redacció
01.01.2022 - 21:50
Actualització: 02.01.2022 - 23:18

Juntament amb la distància de seguretat, la higiene de mans i la màscara, una bona ventilació dels espais interiors és clau per a reduir el risc d’encomanar-se de la covid-19. La via principal de transmissió del coronavirus és de persona a persona, per la inhalació o la intercepció de les petites gotes que emet un infectat quan tus, esternuda, canta o parla a distàncies curtes. Tanmateix, el virus també pot romandre en suspensió unes hores a l’aire en aerosols, unes petites partícules de saliva o secrecions respiratòries que es poden desplaçar i ser inhalades per qui comparteix el mateix espai.

Per això, en un espai interior, si l’aire no es renova prou i hi ha un infectat, la concentració del virus anirà augmentant i el risc de contagi serà més alt. S’ha demostrat que la probabilitat d’encomanar-se en ambients exteriors és més baixa; per això és important la ventilació com a mesura efectiva de prevenció en espais interiors, sigui a les cases o bé en espais compartits o públics com ara oficines, teatres, cinemes, botigues i hotels. Alhora, també cal tenir en compte el nombre de gent que hi ha a l’espai, l’activitat que s’hi fa i quant de temps s’hi passa.

Bona ventilació

En aquest sentit, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut d’Avaluació Ambiental i Investigació de l’Aigua (IDAEA) i MESURA han elaborat una guia per a fer una bona ventilació d’espais interiors i, així, fer-los més segurs.

Quina mena de ventilació hi ha i quina s’ha de prioritzar?

Quan les activitats no es poden fer a l’aire lliure, la millor opció és fer servir la ventilació natural, especialment creuada. És la més eficaç i consisteix a obrir portes i finestres de costats oposats i, d’aquesta manera, crear corrent d’aire. És important que sigui continuada, i si en el local hi ha uns quants espais connectats, cal obrir les portes i finestres de les zones comunes. La diferència de temperatura entre l’interior i l’exterior i el vent faciliten la ventilació.

Els lavabos han d’estar permanentment ben ventilats quan siguin oberts als usuaris. Si tenen una extracció forçada d’aire, és recomanable que sigui ininterrompuda. D’una altra banda, per evitar la transmissió fecal-oral del virus, cal que la tapa dl vàter estigui baixada quan s’estiri la cadena.

Si en un espai no hi ha ventilació exterior, es pot ventilar amb ventilació forçada o mecànica, que serveix per a renovar l’aire interior quan no n’hi ha prou de natural. Consisteix a introduir aire de l’exterior i alhora extreure’n i expulsar-ne de l’interior. És un mecanisme senzill de recirculació que n’elimina el contaminat i el substitueix per aire fresc i net. Es pot fer mitjançant caixes de ventilació o extractors, entre més aparells. Cal assegurar-se que la distribució de l’aire en l’espai sigui tan uniforme com sigui possible. Els ventiladors no són recomanables, perquè poden ser una font de dispersió de microgotes, de manera que, si es consideren necessaris per a cercar el confort tèrmic, cal que el flux d’aire no es dirigeixi cap a la gent i es faci servir a la velocitat més baixa possible.

Si cap de les opcions anteriors no és possible, l’aire interior s’ha de netejar amb netejadors o purificadors d’aire portàtils, que n’eliminin els virus. Són aparells que permeten de millorar la qualitat de l’aire interior i retenen les partícules susceptibles de contenir el virus. Es recomanen els que contenen filtres de partícules d’alta eficiència (HEPA) perquè retenen entre un 85% i un 99% de les partícules.

La solució pot ser una combinació de les diverses alternatives, però, en qualsevol cas, al final de l’ocupació de qualsevol espai, s’ha de ventilar completament i renovar-ne tot l’aire.

Què són els purificadors d’aire HEPA

Els purificadors d’aire amb filtres HEPA –de l’anglès High Efficiency Particulate Air–, com els que hi ha en avions i sales d’operacions, són aparells que capturen l’aire del seu voltant i el fan passar per un sistema de filtres que n’eliminen partícules de tota mena, com ara fum, àcars, pols, pol·len, bacteris i virus. Després tornen l’aire, ja net, a la cambra. Per a ser homologats com a filtres HEPA han de retenir el 99,97% de partícules de 0,3 micres de diàmetre o més, cosa que els fa adequats per a filtrar el coronavirus. Cal tenir en compte, a més, que no és igual un filtre HEPA que un “filtre de tipus HEPA”, una definició que no garanteix que compleixi l’estàndard europeu EN 1822-1:2009.

Malgrat tenir instal·lats purificadors d’aire, continua essent necessari de ventilar l’espai per garantir que la renovació de l’aire és la correcta.

Com garantir que hi ha prou ventilació?

  • Finestres i portes obertes: mantenir-les obertes mentre el local es fa servir. Quan l’activitat s’acabi i ja no hi hagi gent a dins, obrir-les completament fins a assolir nivells de CO₂ semblants als de l’exterior.
  • Ventilació natural o forçada: segons les possibilitats del local. És preferible una ventilació natural creuada, però, si no, cal optar per la forçada.
  • Mesurar la concentració de CO₂ a l’espai: una manera d’avaluar si la ventilació és adequada o no és mesurar la concentració de CO₂. És important que empreu un mesurament continuat per a registrar les dades. Podeu col·locar un monitor en un lloc representatiu i neutre del local, on hi hagi gent, però evitant l’efecte immediat de la respiració dels ocupants o el flux directe d’aire fresc.
  • Mantenir l’estat sense canvis: aconseguir una concentració de CO₂ estable i mantenir-la. Segons els requeriments de l’OMS, ha de ser de menys de 1000 ppm (parts per milió). Per tant, en locals públics on es pugui fer, caldrà ajustar la ventilació per no superar-la.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any