El Clínic de Barcelona comença un assaig pioner per al tractament de limfomes

  • Hi participaran trenta-cinc pacients i és la suma de dues teràpies que l'hospital ja té en marxa

VilaWeb
ACN
28.02.2024 - 15:29
Actualització: 28.02.2024 - 22:59

L’Hospital Clínic Barcelona començarà dimarts vinent un assaig clínic pioner al món amb un nou CAR-T dual per al limfoma. Hi participaran trenta-cinc pacients, s’anomenarà ARI-0003 i és la suma de les dues teràpies amb CAR-T que l’hospital ja fa. Per una banda, l’ARI-0001, dirigit contra un receptor dels limfòcits, i per l’altra, l’ARI-0002h, que té com a diana el receptor que s’usa per al tractament del mieloma. Un total de trenta-cinc pacients amb limfomes participaran en aquest projecte. Els mesos vinents també començarà un assaig amb el CAR-T HER2 per al càncer de mama. A més, el centre han acabat els estudis preclínics amb el CAR-T ARI-0007 per a pacients diagnosticats de leucèmia aguda limfoblàstica T.

La posada en marxa de l’assaig coincideix amb l’estrena del documental ARI. Una història d’amor i vida, que explica la història de l’Ariana Benedé i com un grup de professionals del centre van aconseguir que la teràpia CAR-T fos una realitat a l’hospital. Aquesta jove va ser una activista contra la leucèmia que, junt amb la seva mare, Àngela Jover, va impulsar el Projecte ARI que va permetre al Clínic d’obtenir els recursos necessaris per a posar en marxa els tractaments amb CAR-T.

El 10 de febrer de 2021 l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va aprovar el seu ús en majors de vint-i-cinc anys amb Leucèmia Aguda Limfoblàstica resistent als tractaments convencionals. Va ser el primer CAR-T desenvolupat íntegrament a Europa que és aprovat per una agència reguladora.

Un altre tipus de teràpia cel·lular són els TILs (de l’anglès Tumour-infiltrating Lymphocytes o Limfòcits infiltrants de tumor). El Clínic-IDIBAPS té actualment aprovat l’assaig TIL0001, sent un dels centres pioners en l’ús d’aquest tipus de teràpia en l’àmbit espanyol i europeu, per al tractament de càncer de mama.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any