Clara Ponsatí, una de les primeres persones defensores del referèndum d’autodeterminació

  • Ponsatí és doctora en economia, dirigeix l'Escola d'Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) i és membre del secretariat nacional de l'ANC

VilaWeb
Roger Graells Font
14.07.2017 - 11:45
Actualització: 14.07.2017 - 12:15

La nova consellera d’Ensenyament del govern, Clara Ponsatí, és una de les primeres persones que va defensar el referèndum d’autodeterminació. El setembre del 2016, el president Puigdemont va fer pública la determinació del govern a convocar-lo, durant la intervenció en la qüestió de confiança a què es va voler sotmetre després de la negativa de la CUP a tramitar el pressupost al parlament. Doncs bé, tres mesos abans, al juny, Ponsatí ja va argumentar la utilitat del referèndum en una entrevista a VilaWeb.

Ponsatí és membre del secretariat nacional de l’ANC, doctora en economia per la Universitat de Minnesota, dirigeix l’Escola d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) i forma part de l’Institut d’Anàlisi Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus camps de recerca han estat la teoria de jocs, la negociació i la resolució de conflictes. Així mateix, ha estat catedràtica a més universitats de prestigi, com ara Georgetown, Toronto i San Diego (Estats Units) i va dirigir el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) entre el 2006 i el 2012. A més, ha publicat articles acadèmics i llibres sobre economia.

La nova consellera va ser la víctima d’una de les maniobres polítiques espanyoles que posen en dubte l’estat de dret. L’any 2012 ocupava la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown i, arran del creixement de l’independentisme, l’ambaixada i el govern espanyol van pressionar perquè no li renovessin la plaça, malgrat la voluntat de la universitat perquè Ponsatí hi continués.

El fet és que Ponsatí s’havia pronunciat a favor del dret de decidir i ho va considerar una maniobra de censura per les seves opinions polítiques. Una sospita que es va confirmar quan l’ex-ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va dir que cap càtedra a l’estranger no serviria ‘de base per a encoratjar processos secessionistes contraris a la constitució’.

Ponsatí, que va ser candidata suplent a la llista electoral de Junts pel Sí el 27-S, prendrà possessió del seu nou càrrec aquesta tarda, juntament amb els altres nous membres del govern, Joaquim Forn i Jordi Turull.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any