Ciutadans cerca la manera de desacreditar Òmnium. Si fa poc el secretari general del partit, José Manuel Villegas, va posar l’entitat cultural al mateix sac que la Fundació Francisco Franco i va dir que era subvencionada, ara pretén demostrar-ho. En una pregunta parlamentària, Ciutadans demana quines empreses i departaments de la Generalitat s’han fet socis d’Òmnium.

La pregunta parlamentària presentada per Ciutadans

Després d’aquelles declaracions de Villegas, que també proposava d’il·legalitzar l’entitat, Ismael Peña-López, membre de la junta d’Òmnium, va publicar un quadre que desmentia la teoria de les subvencions públiques. Com es pot veure en el gràfic publicat per Peña-López, només l’1% dels ingressos d’Òmnium és d’origen públic, és a dir, un percentatge tan baix no es pot considerar com un pilar fonamental de les finances de l’entitat.

Allò va passar el 4 d’abril. Doncs bé, dos dies més tard Ciutadans, amb una pregunta parlamentària, va demanar a la Generalitat una relació de tots els ens, unitats i departaments de la Generalitat que han pagat la quota de soci d’Òmnium. Segons que ha pogut confirmar VilaWeb, aquesta petició ha estat traslladada a tots els departaments i empreses públiques per mitjà de les conselleries de les quals depenen. En la petició els adjunten un quadre que han d’omplir si se n’han fet socis, de quin departament formen part, des de quin any i quina quota han pagat.

Segons les consultes fetes per VilaWeb, és absolutament normal que les empreses es facin sòcies d’entitats, especialment si tenen relació amb el mateix camp de treball. Sigui com sigui, la Generalitat, en compliment de la llei de transparència, te l’obligació de facilitar la informació.

En el punt de mira
Aquesta entitat històrica no solament és qüestionada per Ciutadans, sinó que també és investigada per la justícia espanyola. El jutjat número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum, ha posat el punt de mira sobre Òmnium. Per això el 15 de març la Guàrdia Civil va fer un escorcoll a la seu de l’entitat durant dotze hores. Els agents se’n van endur els papers originals de la comptabilitat 2016-2018 i una còpia en CD; tres telèfons mòbils, entre els quals un de personal i quatre discs durs. Així mateix, van segrestar el correu de quatre treballadors. En total, deu gigues de documentació i 320 gigues d’imatges del banc gràfic. Durant aquella operació fins i tot van retenir alguns treballadors en una sala, a més de membres de la direcció de l’entitat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb