Cisma a Unió Democràtica

Diverses executives comarcals es dissolen · Hereus UDC 1931 confirma que es constituirà com a partit

VilaWeb
Redacció
16.09.2015 - 12:19
Actualització: 16.09.2015 - 14:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’executiva comarcal d’Unió del Vallès Oriental, la del Vallès Occidental i la del Garraf s’han dissolt, afegint-se a la de Barcelona i a la de les Terres de l’Ebre, que van fer el mateix ahir. Unió Democràtica de Catalunya es descompon, poques setmanes després de la consulta interna i de la separació de la federació amb CDC: els independentistes es mouen, i diumenge presentaran la plataforma Hereus UDC 1931, que es constituirà com a partit, tal com han confirmat en un comunicat. També en el cas de les executives dels dos Vallesos i la del Garraf, els dimissionaris fan una crida a refundar Unió Democràtica.

En un comunicat, han explicat que presentaran “la refundació d’Unió Democràtica de Catalunya” en una nova formació política “fidel als principis fundacionals” dels democratacristians i amb l’objectiu d’assolir una majoria parlamentària per la independència en les properes eleccions del 27-S. L’acte serà a la sala Barts de Barcelona.

Hereus UDC 1931 ha comunicat avui que ahir al vespre la majoria dels membres de l’executiva comarcal del Vallès Occidental va dissoldre el comitè executiu comarcal. Representants de Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Matadepera, Terrassa, Sant Quirze, Palau Solita i Plegamans, i Barberà del Vallès i el president de l’executiu comarcal, Xavier Amador, han presentant la dimissió irrevocable.

I d’una altra banda la gestora d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) del Garraf es va dissoldre aquest dimecres pel ‘malestar general’. Han plegat els representants locals de Sitges, Olivella, Cubelles i Sant Pere de Ribes, així com el president de la gestora de la comarca del Garraf.

Pel que fa als membres de la gestoria d’UDC del Vallès Oriental, que ha anunciat avui la seva dissolució, han criticat l’actual direcció, a qui han dit que no reconeixen ‘ni pels seus objectius polítics de defensar una via política autonomista per a Catalunya i per les formes de presa de decisions i d’actituds internes del partit’.

Unió de Barcelona ja va informar ahir que es dissolia. L’executiva local va penjar un comunicat a Twitter per anunciar també que volia renovar el partit a fons: ‘Fem una crida decidida per refundar Unió Democràtica de Catalunya en una nova formació política que permeti una majoria sobiranista al parlament català el proper 27 de setembre.’ La mateixa decisió va prendre UDC de les Terres de l’Ebre, segons el comunicat que va penjar Pep Martorell, membre del partit. I més tard Hereus UDC 1931 va anunciar que UDC del Berguedà també s’havia dissolt.

Els comunicats de Barcelona, de les Terres de l’Ebre i del Vallès Occidental tenen pràcticament el mateix redactat:

«1. Donem suport al caràcter plebiscitari del 27 de setembre i a la defensa d’esdevenir un estat independent. Ens refermem en el posicionament que vam adquirir a principis d’any, que l’únic motiu per avançar les eleccions catalanes era substituir el referèndum que l’estat no ens deixa fer.

2. Estem al costat del projecte polític per al 27 de setembre que el passat 20 de juny va presentar el president Mas. De fet, en les darreres eleccions municipals vam agafar el compromís davant l’electorat de donar suport al projecte del president Mas, i que en aquell moment també representava Unió Democràtica de Catalunya.

3. Hem defensat al llarg d’aquestes setmanes la celebració d’un Congrés Nacional on el màxim de la militància pogués decidir el paper d’Unió Democràtica de Catalunya, després de la consulta del 14 de juny. Considerem que ni el comitè de govern, ni el consell nacional (sense punt previ de l’ordre del dia) no poden prendre les decisions d’aquestes darreres setmanes.

4. No reconeixem l’actual direcció d’Unió Democràtica de Catalunya com a representant del sentir de la majoria del partit. No la reconeixem ni pels objectius polítics de defensar una via política autonomista per a Catalunya, ni per les formes de presa de decisions i d’actituds internes del partit.

5. Fem una crida decidida a refundar Unió Democràtica de Catalunya en una nova formació política que permeti una majoria sobiranista al parlament català el proper 27 de Setembre. La democràcia cristiana que vol un estat independent sumarà esforços, com sempre, amb la majoria del poble català.

6. Ens sentim hereus de la Unió Democràtica de 1931 i portarem amb nosaltres el seu llegat polític en aquesta nova formació política que creiem més que necessària.

7. Convidem a l’encara militància d’Unió, als milers de persones que aquests darrers 5 anys s’han donat de baixa del partit i aquells que reclamen un projecte nítid demòcrata-cristià independentista a refundar Unió Democràtica de Catalunya en un nou partit polític.»

UDC del Berguedà passa a Hereus 1931

A la tarda, Hereus UDC 1931 va informar que Unió Democràtica del Berguedà també s’havia dissolt i s’havia passat en bloc a la plataforma Hereus UDC 1931. Heus ací el comunicat que va emetre:

«Ahir dimarts es va consumar la dissolució del comitè executiu comarcal d’Unió al Berguedà, després que la major part dels seus membres, que, entre d’altres, inclou tots els càrrecs electes del partit a la comarca (alcaldes, regidors, consellers comarcals i diputat provincial), presentessin la seva dimissió en bloc.

El malestar general al Berguedà entre la militància arran dels diferents esdeveniments produïts al si del partit des de la consulta del 14J i les seves posteriors repercussions (ruptura de la federació amb CDC, expedients disciplinaris a diferents membres del comitè de govern i militants, el no suport al caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S) s’ha traduït en aquesta dimissió generalitzada i la posterior dissolució del comitè executiu comarcal.

Els resultats de la consulta interna d’Unió del passat 14 J, amb un resultat del no del 93% i un pírric suport al sí del 6%, el més contundent de tot Catalunya, feien notori el desencís de la militància comarcal amb la direcció del partit i el suport clar a les tesis del president de la Generalitat envers la posició que havia de prendre la ciutadania de cara a les properes eleccions del 27S que considerem plebiscitàries.

Posteriorment a aquesta dimissió dels membres de l’executiva s’ha procedit a constituir una entitat gestora provisional de l’associació plataforma política Hereus UDC 1931, que defensa el ple sobiranisme de Catalunya mitjançant la independència i advoca per unes eleccions de caràcter plebiscitari el proper 27S, donant suport al projecte endegat pel president Mas el 20 de juny.»

Nota de l’executiva nacional

L’executiva nacional del partit va emetre un comunicat en què deia que nomenaria provisionalment una gestora per fer-se càrrec dels dos òrgans executius que s’havien dissolt. Vegeu el text íntegre del comunicat:

«D’acord amb la normativa interna d’Unió Democràtica de Catalunya, davant la dissolució d’un òrgan executiu –local, comarcal o intercomarcal– s’ha de constituir una gestora per al període de temps necessari fins que es reuneixi una assemblea del partit –local, comarcal o intercomarcal– que esculli una nova executiva. El secretari d’Organització del comitè de govern d’Unió serà l’encarregat de nomenar la gestora, tal com estableix el reglament d’organització territorial del partit.»

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes