Cinc receptes d’estiu per a sorprendre els convidats

  • A causa de les altes temperatures és habitual de cuinar plats freds i senzills sense necessitat de coccions llargues · Us oferim una selecció de cinc receptes per a sorprendre els convidats

VilaWeb
Redacció
12.08.2023 - 19:09
Actualització: 12.08.2023 - 23:46
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Els mesos estivals conviden a retrobar-nos amb la família i els amics. Els dinars i els sopars a la fresca en companyia són habituals i a causa de les altes temperatures, no volem passar gaire estona prop dels fogons; per això és habitual cuinar plats freds i senzills sense necessitat de coccions llargues. Us oferim una selecció de cinc receptes fresques per a sorprendre els convidats.

1. Canelons de brandada

Els canelons de brandada són una bona opció per a pal·liar la calor, perquè se serveixen freds. És un plat molt complet que conté tots els nutrients: hidrats de carboni, peix i greixos. La base de la brandada és el bacallà, un peix molt arrelat a la gastronomia catalana. El nom “brandada” ve del verb brandar, que significa fer moviments oscil·latoris. És a dir, que caldrà que ho remenem tot molt bé per a aconseguir una textura molt especial, sòlida però esponjosa.

Aquesta recepta admet variacions a l’hora de guarnir els canelons perquè es pot utilitzar la verdura que es vulgui per fer-les saltades.

Ingredients (per a dues persones)

—6 plaques de canelons
—1 ceba petita
—1 pastanaga
—½ carabassó petit
—½ pebrot vermell
—Unes fulles de julivert
—Oli d’oliva
—Una capa fina de maionesa

Ingredients per a la brandada (per a dues persones)
—50 g de bacallà sec o esqueixat (100 g ja remullat)
—50 g d’oli d’oliva
—30 g de crema de llet del 33% (la de muntar nata)
—1 all
—1 raig de llet, si cal amorosir la barreja (és opcional)
—Sal
—Pebre blanc

2. Amanida de llenties amb pernil ibèric

Del llegum habitual a casa nostra, la llentia és el que té una mida més petita. Proporciona menys quilocalories que el cigró i gairebé les mateixes que la mongeta seca. Tot i que també és molt rica en fibra, en té menys que el cigró i la mongeta, i per això és menys flatulenta.

Els plats amb llegum són nutricionalment molt interessants perquè contenen una gran quantitat de proteïnes vegetals. És un plat molt ric en fibra i conté hidrats de carboni, que ens aporten energia. És una recepta sense gluten i pot ser apta per a dietes vegetarianes i veganes si no s’hi posa el pernil.

Ingredients (per a dues persones)

Per a l’amanida:
—60 g de llentia seca o 180 g de llentia cuita per persona
—2 tomàquets del tipus que us agradi: de la pera, Raf, canari, Cherry, de branca… És millor que sigui de polpa consistent per poder tallar-lo a bocins petits sense que es desfaci
—1 pebrot verd del tipus italià
—1 ceba petita
—20 g d’encenalls de pernil ibèric

Per a la vinagreta:
—Oli d’oliva verge extra
—1 culleradeta de cafè de mostassa de Dijon
—1 raig de vinagre suau (de vi blanc, de poma…)
—Sal
—Pebre

3. Fideuada

La fideuada (col·loquialment, fideuà) es tracta d’un plat familiar i festiu, que aplega comensals al voltant de la taula i que ha acabat per menjar-se tot l’any. És molt probable que tingui l’origen en els plats que cuinaven els pescadors. La recepta es basa en un sofregit de ceba i tomàquet, all, sípia i un brou de peix que els pescadors feien aprofitant el que no era prou bo per a vendre. És un plat molt complet i saludable.

Ingredients (per a dues persones)

—70 g de fideus del número 1 o del  2 (segons si els voleu més prims o més gruixuts)
—1 ceba
—2 alls
—1 tomàquet madur
—1 sípia (que heu comprat bruta, us l’han netejada i n’heu guardat la bossa de la salsa). De sípia, n’ha de tocar, si més no, 80 g per persona
—Oli d’oliva
—1 culleradeta de pebre vermell dolç en pols
—Brou de peix per a cobrir els fideus
—Sal

Ingredients del brou de peix:
—Espines i cap de peix blanc (lluç, rap, bacallà fresc…) o morralla
—1 ceba
—1 all
—La polpa d’un tomàquet ratllada
—1 got de vi blanc
—Aigua
—Sal

4. Empedrat

L’empedrat és una recepta tradicional de la cuina catalana molt habitual a taula quan fa calor. És un plat molt complet que barreja proteïnes vegetals i animals i, per tant, aporta tots els aminoàcids essencials per a construir els nostres teixits. Es pot elaborar amb qualsevol varietat de mongeta seca, un llegum ric en hidrats de carboni aporta energia i és molt beneficiós per a la nostra salut.  És una recepta molt refrescant, per a oferir als convidats durant l’estiu.

 

Ingredients (per a 2 persones)

–300 g de mongeta seca cuita (150 g per persona)
–50 g de bacallà esqueixat
–1 tomàquet vermell
–1 pebrot verd
–1 ceba
–1 grapat d’olives negres de l’Aragó
–Un raig d’oli d’oliva verge
–Julivert

Tots els detalls de l’empedrat

5. Pastís d’escórpora i cuetes de gamba

Per acabar, us oferim una recepta en forma de pastís, una opció reeixida per arribar a tots els públics, com ara els més menuts. L’escórpora conté ferro i potassi, a banda d’un alt contingut en vitamina B i una aportació de greixos molt baixa. És un plat que es menja fred, ideal per a l’estiu.

Ingredients

–1 escórpora de 600 g
–250 g de nata
–250 g de salsa de tomàquet
–6 ous
–Fulles d’enciam variades
–Un grapat de cuetes de gamba cuites
–Uns quants cirerols (tomàquets Cherry)
–Sal, oli i pebre

Per al brou:
–Cap i espines de l’escórpora
–1 pastanaga
–1 porro
–Una mica de julivert
–1 got de vi blanc
–Sal

Per a la salsa rosa:
–Maionesa
–Quètxup
–Suc de llimona
–Mostassa
–Una mica de conyac (opcional)
–Pebre negre
–Dues cullerades de iogurt natural (o nata)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any