Què és el virus Zika?

  • Cinc preguntes i cinc respostes sobre aquest virus que s'ha propagat per l'Amèrica Llatina a través dels mosquits

VilaWeb

Redacció

27.01.2016 - 22:00
Actualització: 01.02.2016 - 20:03

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va confirmar la setmana passada que s’havien diagnosticat dos casos del virus Zika al Principat, concretament dues dones sud-americanes que tenen entre 30 i 45 anys, que no estan embarassades i que, després de viatjar als països d’origen, a final d’any els diagnosticaren la malaltia.

Però què se’n sap, del virus Zika? A continuació ho expliquem resumidament:

Què és?
El virus Zika es transmet per la picada dels mosquits del gènere Aedes –mosquits tigre– i pot causar febre, cruiximent i erupcions cutànies, fins i tot complicacions neurològiques. També hi casos de transmissió de mares a fills a través de la placenta o durant el part. Així mateix, s’ha detectat en la sang, la saliva, l’orina, el semen i la llet materna, però la possible transmissió a través de transfusions sanguínies, contactes sexuals o durant la lactància materna encara s’ha d’acabar d’estudiar.

Quin origen té?
El virus agafa el nom d’un bosc d’Uganda on fou identificat per primera vegada l’any 1947. Va ser l’origen d’una primera epidèmia a les illes Yap, a Micronèsia, el 2007, abans de propagar-se el 2013-2014 a la Polinèsia Francesa i després al Brasil des del començament del 2014.

Quins símptomes presenta?
Alguns dels símptomes del virus Zika són taques vermelles a la pell, taques als ulls, cruiximent, mal de cap i febre intermitent. També hi ha més símptomes, però no tan freqüents, com ara edemes, mal de coll, vòmits, tos i presència de sang al semen. En general, els símptomes solen desaparèixer espontàniament al cap d’una setmana, tot i que els dolors en les articulacions poden durar fins a un mes.

És, doncs, una malaltia que no s’ha de comunicar obligatòriament i que no té tractament específic, sinó simptomàtic. El director del Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (ICS), el doctor Israel Molina, va fer fa poc una crida a la calma i va recordar: ‘A Catalunya, no hi ha les condicions perquè aquesta malaltia es consideri endèmica, ni de bon tros.’ Sí que es recomana que les dones embarassades evitin les àrees del món on la transmissió del virus és més activa, és a dir, als països de l’Amèrica del Sud i Central.

És mortal?
El Ministeri de Sanitat del Brasil ha comunicat tres morts que podrien tenir relació amb el virus Zika: un noi de setze anys, un nadó i un home que també tenia la malaltia de lupus.

Té cap tractament?
Ara per ara, no hi ha cap vacuna per a combatre aquest virus. Per controlar la febre i el dolor, sí que es pot prendre paracetamol o dipirona. En canvi, no es recomana pas de prendre’s d’aspirines pel risc de sagnar.

A les zones on s’ha detectat presència del mosquit transmissor del virus, la mesura més eficaç de prevenció és el control d’aquest insecte seguint els plans de preparació i resposta de les malalties que transmet. Quan hi ha un cas sospitós, cal prendre mesures per evitar el contacte amb mosquits mentre hi hagi símptomes, protegint-se individualment de les picades amb repel·lents eficaços. També es poden usar mosquiteres al llit i en portes i finestres, com ara repel·lents elèctrics, especialment en zones de circulació del mosquit.

Nota: També s’ha detectat en alguns països amb brots actius un increment de pacients amb complicacions neurològiques, derivades de l’anomenat síndrome de GuillainBarré, que podrien estar relacionades amb la infecció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem