Alerten que ja s’ha transgredit el límit “segur i just” que permet la vida a la Terra

  • Una comissió científica internacional avisa amb un article a la revista "Nature" que s'han sobrepassat ja set dels nou límits que fan possible la vida humana en el planeta

VilaWeb
Milers de peixos han mort a Nqweba (Sud Àfrica) per causa de la sequera. (Fotografia de Kim Ludbrook)
Redacció
31.05.2023 - 20:44
Actualització: 01.06.2023 - 04:47

Una comissió científica internacional formada per més de quaranta investigadors de tot el món ha desenvolupat un mètode per avaluar i calcular els límits “segurs i justos” del planeta Terra a escala global i local, com seria l’augment de la temperatura mitjana. Una vegada quantificats, aquesta Comissió de la Terra conclou que la majoria d’aquests límits, concretament set de nou, ja han estat transgredits. Les conclusions s’han publicat a la revista Nature.

En concret, estableix que per evitar l’alta probabilitat de múltiples punts crítics climàtics, el límit segur són 1,5ºC, que encara no s’ha sobrepassat. No obstant això, el límit “just” per evitar una alta exposició a danys significatius derivats del canvi climàtic s’estableix en 1ºC, cosa que ja s’ha sobrepassat en 0,2ºC.

D’altra banda, la investigació estableix que per a mantenir la naturalesa intacta global cal, almenys un 50% a un 60% de superfície d’ecosistema, cosa que s’ha transgredit en el 45% o 50%; mentre que mantenir una naturalesa gestionada localment tindria el seu topall en almenys comptar amb entre un 20 i un 25% d’ecosistemes naturals per quilòmetre quadrat perquè fos segur i just. L’estudi assenyala que aquest límit s’ha passat en dos terços de la superfície terrestre dominada per l’activitat humana.

En matèria d’aigua, han considerat que el límit segur i just per a les aigües superficials comptar amb un 20 % d’alteració mensual del cabal com a màxim, un topall transgredit en el 34% de la superfície global.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor