Centenars de científics expliquen què cal fer per posar fi a l’amenaça de la covid

  • Un estudi impulsat per ISGlobal opta per impulsar polítiques per a tota la societat i repensar els sistemes de salut

VilaWeb
Redacció
03.11.2022 - 17:26
Actualització: 03.11.2022 - 19:56

Més de tres-cents cinquanta científics de més de cent països han arribat a un consens sobre com posar fi a la covid com a amenaça per a la salut pública. Aquestes es recullen en un estudi liderat per ISGlobal i publicat per la revista Nature. Una de les tres de les principals recomanacions és adoptar un enfocament conjunt que impliqui múltiples disciplines, sectors i actors per evitar fragmentacions. En segon lloc, identificar, revisar i abordar la resiliència dels sistemes de salut i fer-los més sensibles a les necessitats de les persones i, en tercer lloc, mantenir una estratègia  de “vacunes plus”. Aquesta consisteix a combinar la vacunació amb mesures de prevenció estructurals i de comportament, tractaments i mesures de suport econòmic.

Fins a l’octubre del 2022 s’han registrat més de 630 milions de casos de covid-19 i més de 6,5 milions de morts, segons un comunicat d’ISGlobal. A més, la covid ha provocat retards en l’atenció mèdica i la covid persistent continua sense tractament definitiu. D’altra banda, el virus continua acumulant mutacions i per això molts experts consideren que la covid continua sent una amenaça perillosa a la salut global.

El cap del grup de recerca en Sistemes de Salut i coodirector del Programa d’Infeccions Virals i Bacterianes d’ISGlobal i coordinador de l’estudi, Jeffrey V Lazarus, assenyala que cada país ha respost de manera diferent, i sovint inadequada, i ha dit que en aquest temps hi ha hagut falta de coordinació i d’objectius clars.

Lazarus i el seu grup van fer un estudi Delphi, una metodologia de recerca que incita els experts a obtenir un consens sobre respostes a preguntes de recerca complexes. El resultat és un conjunt de quaranta-una declaracions i una seixantena de recomanacions de sis àrees: comunicació, sistemes de salut, vacunació, prevenció, tractament i atenció, i desigualtats.

Comunicació més eficaç i recuperar la confiança pública

Més enllà de les tres principals recomanacions, els experts van coincidir també en la necessitat de comunicar de manera eficaç al públic, de recuperar la confiança pública i de fomentar la participació de les comunitats en la gestió de la resposta a la pandèmia.

Només sis recomanacions van aconseguir més d’un 5% de desacord. Entre aquestes la que proposa incentius econòmics per fer front a la indecisió sobre les vacunes o un enfocament basat en símptomes per diagnosticar la covid-19 en entorns amb poc accés a les proves.

Les recomanacions finals estan adreçades als governs, els sistemes de salut, la indústria i altres actors clau. El professor d’ICREA a ISGlobal i coautor de l’estudi, Quique Bassat, diu que aquestes recomanacions es poden implementar en mesos, no en anys, per ajudar a posar fi a l’amenaça que suposa encara la covid per a la salut global. Lazarus afegeix que les recomanacions poden esdevenir un model per definir respostes a futures emergències sanitàries internacionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any