Centenars de famílies reivindiquen l’oficialitat del català a l’estat francès durant la Bressolada

  • La festa de les escoles catalanes a Catalunya Nord també ha celebrat la compra del monestir on es farà el liceu

VilaWeb
ACN
01.06.2024 - 13:52
Actualització: 01.06.2024 - 17:43

Centenars de famílies han fet la dinovena Bressolada a Sant Esteve del Monestir (Rosselló). Enguany, a la reivindicació anual dels alumnes, pares i mestres de les escoles de la Bressola, s’hi ha afegit la reclamació perquè el català es reconegui com a llengua oficial a l’estat francès. “Ens afegim a la demanda que fa avui el col·lectiu Perquè Visquin les Nostres Llengües amb mobilitzacions arreu del territori francès en defensa de les llengües minoritàries”, ha explicat el president de la Bressola, Guillem Nivet.

L’estany de Sant Esteve del Monestir s’ha tornat a convertir en un espai on s’han fet desenes d’activitats, entre les quals, concerts, xerrades i un dinar popular. Nivet ha reivindicat la importància dels centres educatius en català a Catalunya Nord i ha celebrat la compra del Monestir del Vernet de Perpinyà per fer-hi el col·legi-liceu, que es va fer efectiva al novembre. Tot amb tot, ha criticat els intents de blocatge al projecte de liceu de l’Ajuntament de Perpinyà d’ençà que hi governa l’extrema dreta. “Hem decidit no quedar-nos parats i continuar treballant pel projecte del liceu, tot i que és complicat avançar”, ha reconegut el president de la Bressola. Diu que ja voldrien executar el projecte, però que a causa de les traves segurament trigaran tres anys o quatre.

De fet, el consistori ha recorregut contra la decisió judicial del Tribunal de Montpeller en què es desestimen els arguments esgrimits per Perpinyà sobre els riscs d’instal·lar un centre educatiu en una zona amb un elevat risc d’inundacions i la presència d’un cementiri. A la resolució, el tribunal concloïa que no s’havia demostrat que el projecte no es pogués fer per aquests motius i recordava al consistori que el seu planejament urbanístic ho permetia.

L’element conductor de la Bressolada ha estat l’oxigen: “L’any passat va ser complicat enfrontar-nos a l’Ajuntament de Perpinyà amb l’arribada al govern de l’extrema dreta i, per això, hem triat l’oxigen; ens calia un lema que ens donés aire”, ha dit Nivet. El cartell de la Bressolada 2024, “Un concert O2”, és obra de la dissenyadora Emmanuelle Trouillot, mare de la Bressola del Vernet i del col·legi la Bressola-Pompeu Fabra.

Les famílies que trien el català a Catalunya Nord

Com de costum, enguany hi han participat famílies que trien d’educar els seus fills en català al Rosselló per motius diversos. “Trobàvem necessari que tinguessin un nivell de català superior al nostre, perquè nosaltres el vam perdre i ens ha estat molt difícil recuperar-lo”, ha explicat Gil Planes, pare de dos infants de la Bressola, que també reivindica la importància que el català es potenciï al carrer.

En el cas de Carme Bardés, hi porta la seva única filla perquè ella és nascuda prop de Figueres i, tot i estar casada a l’estat francès, vol que la nena s’eduqui en la seva llengua materna. Sergio Fabra, de Castelló de la Plana i també amb parella de l’estat francès, diu que es van comprar la casa després d’haver triat l’escola, perquè per ell era imprescindible que els seus tres fills s’eduquessin en català. “Volíem que els xiquets estiguessen en contacte amb la cultura catalana perquè no la perden i puguen tenir-les totes dues.”

Activitats durant tot el dia

La Bressolada ha començat a les deu del matí amb els parlaments del batlle de Sant Esteve del Monestir, Robert Vila; el president dels Amics de La Bressola, Geoffroy Lourdou i el president de La Bressola, Guillem Nivet. A continuació, el president d’Òmnium Catalunya Nord, Guillem Dalmau, ha ofert el pregó. Després dels discursos, ha arribat el moment de la jornada dedicat als més petits amb la cantada “Qui compta cantant canta i compta content”. Els alumnes de les escoles i col·legis han treballat onze cançons basades en les taules de multiplicar i creades pel músic Francesc Bitlloch.

A més, també s’ha ofert la possibilitat de comprar el CD homònim amb les cançons de la mainada. Els músics Adrià Bonjoch i David Codina han participat en l’enregistrament, que també ha rebut el suport de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC).

Com és habitual, a migdia s’ha fet un dinar popular i parades de menjar i beguda organitzades per les escoles i associacions de famílies. També hi ha hagut l’actuació dels Castellers del Riberal i els Sorollosos d’Aire Nou de Bao. La jornada ha continuat amb un espectacle Què cal fer per a ser un científic? del físic i divulgador científic Dani Jiménez.

Durant tota la jornada també s’ha pogut gaudir d’una mostra d’entitats de Catalunya Nord i s’ha pogut degustar el vi especial Bressolada 2024, que també s’ha posat a la venda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor