La causa del Tsunami Democràtic es desfà per les negatives internacionals de col·laborar amb l’Audiència espanyola

  • Uns quants estats tomben les comissions rogatòries de la justícia espanyola · Suïssa respon que no participa en causes polítiques

VilaWeb
Redacció
18.05.2023 - 09:16
Actualització: 18.05.2023 - 11:28

La investigació de l’Audiència espanyola contra el Tsunami Democràtic ha derivat en unes quantes comissions rogatòries internacionals per tal d’obtenir informació sobre l’articulació, les comunicacions i el finançament del moviment. Segons que avança TV3, que ha tingut accés a part del sumari —va deixar de ser secret la setmana passada, després de quatre anys—, el tribunal va fer peticions d’informació a les autoritats de Suïssa, el Canadà, els Estats Units i els Països Baixos, entre més. Ara bé, en alguns casos, la resposta va ser negativa i es van negar a col·laborar amb la investigació.

El cas més cridaner és el de Suïssa, que es va negar a donar informació sobre les persones relacionades amb el compte de la Banque Geneve-Wollerau-Lugano, que, segons la Guàrdia Civil, servia per a ingressar els diners per a pagar les accions de protesta. En la seva petició, l’Audiència relatava bona part de les activitats del Tsunami Democràtic –el tall del Pertús i la protesta a l’aeroport, entre més–, però les autoritats suïsses van refusar de col·laborar.

En la seva resposta, Suïssa va argumentar que la llei li impedia de participar en investigacions sobre delictes de caràcter polític. A diferència de casos relacionats amb terrorisme i organitzacions criminals. En aquest sentit, afegia que l’activitat del Tsunami Democràtic només es podria considerar “terrorisme” en cas d’actes criminals amb violència com ara assassinats, segrestos d’avions, preses d’ostatges o qualsevol altra acció que posés en risc la vida de persones.

En el cas del Canadà, les autoritats judicials van refusar la comissió rogatòria perquè la petició per a aclarir qui va registrar una sèrie de dominis d’internet quedava fora de la seva jurisdicció. L’empresa dels dominis és canadenca ––Tucows–, però la gestió de les altes i el registre dels clients és en mans d’una altra empresa –Njalla–, que té la seu a l’Illa Nieves (Saint Christopher i Nevis, al Carib).

Quant als Estats Units, el Departament de Justícia de l’Oficina d’Afers Internacionals va respondre inicialment amb evasives a les comissions rogatòries sobre els usuaris de Github que van participar en la creació de l’aplicació del Tsunami Democràtic i sobre qui va crear els dominis Tsunamidemocratic.net, Tsunamidemocratic.com, Tsunamidemocratic.org, Democratictsunami.org, Democratictsunami.com.

En dues ocasions, les autoritats nord-americanes van demanar aclariments i més informació sobre les afectacions de les protestes del moviment. L’Audiència espanyola va respondre vinculant la causa del Tsunami Democràtic amb l’operació Judes sobre els CDR investigats per terrorisme. Finalment, els Estats Units han acceptat de col·laborar, però informen que rere els dominis i els usuaris de Github només hi ha pseudònims com ara Serrallonga, Cdritcat, Fuckspain, entre més.

Un altre estat que va participar en la investigació són els Països Baixos, que va cedir les dades dels usuaris que havien donat d’alta les pàgines web que replicaven l’original del Tsunami Democràtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any