Catalunya necessitaria nou mil milions més a l’any per resoldre l’infrafinançament

  • Economistes pel Benestar subratlla que Catalunya és el territori que disposa de menys recursos en termes reals per habitant

VilaWeb
ACN
02.02.2021 - 15:57
Actualització: 02.02.2021 - 15:59

El col·lectiu Economistes pel Benestar, integrat al Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha xifrat en 9.107 milions d’euros anuals la quantitat que necessitaria el país per resoldre els problemes d’infrafinançament. Segons l’estudi ‘Com millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya?’, presentat avui, caldria augmentar els recursos del govern provinents del model de finançament en un 36% i que l’estat espanyol, a més, efectués la inversió en la xarxa de Rodalia.

L’informe assenyala que Catalunya és la comunitat que disposa de menys recursos en termes reals per habitant i situa en setze mil milions d’euros –el 8% del PIB català- la diferència entre els impostos que els catalans paguen a l’estat espanyol i la despesa que fa el govern espanyol a Catalunya.

Segons l’estudi, elaborat per Albert Carreras, Joan B. Casas, Marta Espasa, Júlia Montserrat, Daniel Quer, Francesc Raventós i Josep Reyner, l’infrafinançament dels serveis públics de Catalunya s’explica pel model de finançament autonòmic, pel baix nivell d’inversió del govern espanyol al territori i pel model territorial, el qual “afavoreix la hipercapitalitat de Madrid” i permet a la Comunitat de Madrid practicar “un dúmping fiscal enormement insolidari”.

Alhora, Economistes pel Benestar recorda que Catalunya aporta una mitjana de 3.224 euros anuals per habitant al sistema de finançament, mentre que rep 2.393 euros, sent la penúltima comunitat que menys percep. Sobre això, manifesta que “si Catalunya pogués ingressar i administrar directament els seus ingressos, podria resoldre les mancances dels serveis públics”, i afegeix que el País Basc disposa actualment d’un 85% més de recursos per habitant.

“Els ciutadans tenen raons per sentir-se insatisfets i preocupats per les profundes iniquitats del sistema de distribució de recursos públics […], unes iniquitats que amb la covid-19, es corre el risc que encara s’agreugin més”, subratlla l’estudi. És per això que el col·lectiu demana que Catalunya pugui ingressar i gestionar els recursos provinents dels impostos que paguen els ciutadans. Segons els economistes que han elaborat l’informe, la xifra de 9.017 milions d’euros anuals seria “assequible” si la Generalitat gestionés els propis impostos i destaquen que “encara quedaria marge per a ser solidaris amb la resta d’espanyols”.

Educació, salut i serveis socials: les partides més beneficiades

En el cas que Catalunya disposés d’aquest finançament, l’educació, la salut i els serveis socials serien les partides més beneficiades. En concret, l’estudi calcula que el sistema educatiu podria comptar amb 2.557 milions d’euros anuals més, una quantitat que permetria revertir les retallades, generalitzar la gratuïtat de les llars d’infants i l’educació obligatòria i abaratir l’escola concertada, així com millorar les ràtios de personal i destinar més recursos a la formació professional.

Pel que fa al sistema de salut, la Generalitat disposaria de 2.300 milions d’euros més, que servirien per reduir les llistes d’espera, millorar la qualitat de l’atenció primària a través de la contractació de més personal, millorar les dotacions de professionals de la medicina i la infermeria i incrementar els recursos en recerca mèdica. Quant a serveis socials, Catalunya tindria 2.400 milions d’euros addicionals per reduir les llistes d’espera en més de cinquanta mil persones, contractar tretze mil professionals assistencials o triplicar la mitjana d’hores d’atenció domiciliària per beneficiari, entre d’altres mesures.

Finalment, la inversió addicional en matèria d’habitatge pujaria a nou-cents cinquanta milions d’euros anuals, mentre que els recursos a la xarxa de Rodalia augmentarien en nou-cents milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any