La catalana Sonicat Systems desenvolupa un microscopi digital amb IA que analitza la mel

  • Un programari pioner amb més de 180.000 imatges en determina l'origen botànic i en garanteix l'etiquetatge correcte

VilaWeb
ACN
04.06.2023 - 14:09
Actualització: 04.06.2023 - 22:08

L’empresa catalana Sonicat Systems, amb seu a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), ha desenvolupat un microscopi digital amb intel·ligència artificial que analitza la mel i automàticament en determina l’origen botànic i en valora la qualitat. La tecnologia es basa en un programari pioner al món que, a partir d’una base de dades interna de més de 180.000 imatges, quantifica el perfil pol·liclínic de la mel sense pràcticament requerir la intervenció humana i així garantir el correcte etiquetatge. Sonicat Systems ha comptat amb el suport d’Acció, per mitjà dels Cupons d’Indústria 4.0, ajuts destinats a la implantació de noves tecnologies en processos industrials, segons el Departament d’Empresa i Coneixement.

“Segons la normativa del sector, perquè una mel pugui etiquetar-se com a monofloral, generalment ha de contenir unes concentracions mínimes determinades de pol·len procedent d’aquella espècie botànica”, ha recordat la cofundadora i CEO de l’empresa, Iratxe Perales. “Amb el sistema desenvolupat per Sonicat Systems, anomenat Honey.AI, l’objectiu és que l’apicultor, l’empresa envasadora o la cooperativa que produeix la mel pugui analitzar el producte sense necessitat d’enviar-lo a un laboratori extern, de manera que s’estalvia temps i diners”, ha apuntat.

El sistema desenvolupat per la companyia catalana es basa en un microscopi senzill que han robotitzat, al qual també han incorporat una càmera, que es controla mitjançant una aplicació d’escriptori. “Hem entrenat un model d’intel·ligència artificial a partir d’una base de dades amb més de 180.000 fotografies de diferents tipologies de mel d’arreu d’Europa i diverses espècies pol·líniques perquè el sistema les aprengui a classificar”, ha apuntat la CEO. L’usuari només ha d’introduir un portaobjectes amb una petita mostra de mel centrifugada al microscopi, que l’analitza automàticament i en pren imatges que després processa i classifica al núvol mitjançant el programari que ha creat l’empresa.

El sistema aviat podrà comptar també amb un dispensador automatitzat que introdueix al microscopi fins a 24 mostres de mel, que es poden anar analitzant de forma autònoma al llarg d’un dia. D’aquesta manera, es determina l’espècie botànica d’on s’ha extret la mel per poder certificar la qualitat del producte automàticament. “No hi ha cap altre sistema igual al món”, ha remarcat Perales. “Les universitats han impulsat recerques per automatitzar imatges i existeixen programes per analitzar al·lèrgens del pol·len en l’aire, però aquestes tecnologies no s’havien aplicat mai a l’anàlisi de la mel en l’àmbit comercial, i amb un dispositiu automatitzat”, ha reblat.

Primer disseny amb Eurecat i comercialització aquest 2023

L’empresa ha col·laborat en els darrers mesos amb el centre tecnològic Eurecat per desenvolupar el primer disseny del dispensador automàtic Honey.AI i actualment fa les primeres proves pilot del microscopi amb companyies clau del sector, com Granja San Francisco o Apisol.

Ja disposen d’un prototip funcional i estan finalitzant el procés per obtenir el marcatge CE. Sonicat Systems preveu començar a comercialitzar el seu producte durant la primera meitat d’aquest 2023 i iniciar l’expansió internacional a partir de l’any vinent, amb els mercats de França, Portugal, Itàlia i Alemanya com a primers objectius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor