La tertúlia proscrita

Cap referència a Catalunya en els vuit noms pre-seleccionats per a la regió occitano-catalana

  • Alguns mitjans han filtrat la llista de vuit noms pre-seleccionats pel Comitè del Nom de la Regió, que es va reunir ahir a Carcassona

VilaWeb
Redacció
05.04.2016 - 12:14
Actualització: 05.04.2016 - 12:20

Ahir es van reunir a Carcassona els trenta membres del Comitè del Nom de la Regió occitano-catalana sorgida l’1 de gener de la fusió del Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus. De la reunió, segons que s’ha filtrat, en va sortir una possible llista de vuit noms per a la nova entitat administrativa amb seu a Tolosa. Cap de les propostes, extretes de gairebé un centenar de noms proposats pels ciutadans via internet, no inclou mots com Catalunya, país català o català. Els vuit noms pre-seleccionats, que encara no són oficials, serien Languedoc, Terre d’Oc, Occitanie, Pyrénées Méditerranée, Languedoc Pyrénées, Pays d’Oc, Midi i Occitanie Roussillon.

El comitè no hauria fet cas, doncs, de les nombroses peticions des de Catalunya Nord perquè la macroregió dugués al nom alguna referència directa a la catalanitat d’una part d’aquest ampli territori.

El professor Joan Becat, que forma part del comitè sorgit de gent de la societat civil de la regió, ha criticat durament la llista en declaracions a l’emissora France Bleu Roussillon: ‘Tenien por d’una connexió amb Catalunya, però és que aquí la gent vol separar-se de França? És increïble! També van dir que, en tot cas, el mot Catalunya, no el voldria el primer ministre francès Manuel Valls. És una pena. És difícil d’ésser un departament de tretze. El que és greu és que no és ni tan sols segur que el nom on figura la paraula Rosselló sigui retinguda pels elegits, i acabarem demanant a la gent d’aquí que voti en favor d’un nom que no inclogui el seu departament, la seva identitat. És decebedor, ens ha tractat millor Montpeller que no pas Tolosa.’

Calendari futur

El 15 d’abril, els membres del consell regional han d’adoptar, a partir de la llista proposada pel Comitè del Nom, una resolució per a fixar els noms que es posaran a votació en una consulta ciutadana entre el 2 de maig i el 2 de juny. El 24 de juny, l’assemblea regional haurà d’adoptar una proposta de nom definitiva i abans de l’1 d’octubre, previ examen del Consell d’Estat, l’hauria d’aprovar el govern francès.

Més informació:

VilaWeb Catalunya Nord

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any