La tertúlia proscrita

Cap a la derogació de la llei de senyes d’identitat que va imposar el PP

  • PSPV-PSOE, Compromís i Podem presenten una proposició conjunta per a derogar la polèmica llei

VilaWeb
ACN
19.10.2015 - 18:00
Actualització: 20.10.2015 - 00:08

Els síndics dels grups parlamentaris del PSPV-PSOE, Manuel Mata; de Compromís, Fran Ferri, i de Podem, Antonio Montiel, han registrat aquest dilluns una proposició de llei conjunta de derogació de la Llei de Reconeixement, Protecció i Promoció de les Senyes d’Identitat del Poble Valencià, aprovada la passada legislatura amb l’únic suport del PP. Entre els aspectes més polèmics, la llei creava un observatori per supervisar que cap subvenció pública anés destinada a associacions, entitats o actes que anessin contra ‘les senyes’ que definia la llei.

En aquest observatori s’incloïen algunes entitats en contra de la unitat de la llengua, amb capacitat docent, i s’excloïa la màxima autoritat en matèria lingüística prevista a l’estatut valencià, com és l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Així mateix, amb l’entrada en vigor del text, els ‘bous al carrer’ varen ser declarats Bé d’Interès Cultural (BIC) al País Valencià.

La proposició que han presentat PSPV, Compromís i Podem, que sumen majoria a la cambra, compta com a article únic la derogació del text en la seva integritat i una disposició final única perquè la resolució entri en vigor a l’endemà de ser aprovada a les Corts Valencianes i publicada al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV).

En declaracions als mitjans, el síndic del PSPV-PSOE, Manuel Mata, ha remarcat als mitjans que amb la derogació “la identitat valenciana, la seva llengua, la seva bandera, torna a estar en mans dels valencians i valencianes, que són els propietaris, perquè no és una propietat del PP”.

En aquest sentit, ha recordat que “es volia crear una Llei artificial quan ja existeixen mecanismes de garantia per a la nostra protecció perquè el PP volia inventar batalles on no hi i una policia de seguiment del pensament dels ciutadans, cosa que no es pot tolerar” .El portaveu socialista ha dit que amb proposició per derogar es compleix una de les promeses electorals del PSPV , juntament amb Compromís i Podem.

En una línia semblant, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que amb la Llei “el PP intentava crear polèmiques artificials”. Ferri ha afegit que el govern valencià “no pot dedicar-se a fer de policia identitària”.

El PP els qualifica de ‘traïdors’

El president del grup parlamentari del PP a les Corts Valencianes, Jorge Bellver, ha qualificat PSPV, Compromís i Podem de ‘traïdors a la seva terra i a la seva gent’. Mitjançant una nota de premsa, Bellver ha expressat que ‘la derogació per lectura única [de la Llei de Senyes d’Identitat] constitueix una traïció a la cultura valenciana i a les nostres tradicions’. Bellver va ser l’encarregat de defensar la llei a les corts, que va ser aprovada el març passat amb els únics vots a favor de la majoria absoluta del PP.

La Llei de Senyes d’Identitat

La Llei compta amb cinc títols i 36 articles, amb l’objecte de “reconèixer i establir els mecanismes necessaris per a la promoció i difusió de les senyes d’identitat del poble valencià, mitjançant la determinació d’un marc jurídic que permeti adoptar les mesures i emprendre les accions que siguin necessàries o convenients per defensar, salvaguardar i divulgar, amb la finalitat de garantir la seva preservació i facilitar el seu coneixement i valoració tant dins com fora del territori de la comunitat valenciana”.

L’article 6 assenyala que es reconeixen com a senyes d’identitat del poble valencià la llengua valenciana i els seus usos; el Segle d’Or de la llengua valenciana; els Reials Monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna; l’Arxiu de la Corona d’Aragó; el 9 d’octubre; Els Furs i el Dret Civil Foral Valencià; els béns de la Comunitat declarats patrimoni de la Humanitat; les bandes de música; el cant d’estil i el folklore valencià; els esports autòctons; les festes tradicionals; els festejos taurins tradicionals; les manifestacions religioses arrelades en la nostra tradició; la gastronomia i productes autòctons; i la indumentària típica.

La norma, en el seu article 7, dóna una especial rellevància a la llengua valenciana com a principal senya d’identitat, i la llengua pròpia i la llengua oficial, igual que el castellà. A més, s’indica que el respecte al valencià implica “defensar la seva individualitat respecte a les altres llengües de l’Estat i el seu valor com a patrimoni propi i exclusiu del poble valencià”.

Així mateix, assenyala que les institucions de la Generalitat Valenciana, altres administracions públiques, sistema educatiu, mitjans de comunicació o entitats que comptin amb finançament públic han d’adequar les seves actuacions al ple respecte de la llengua valenciana. El seu incompliment determinarà l’adopció de les mesures necessàries per part de la Generalitat Valenciana per al cessament de l’actuació.

Els articles 8 a 14 fan una crida a la col•laboració de les entitats locals i de les persones físiques i jurídiques a l’hora de defensar i protegir les senyes, mentre que els articles 15 a 17 tracten d’incentivar la realització d’activitats d’estudi i investigació.

La llei, en l’article 22, estableix que la Generalitat Valenciana orientarà la seva activitat de foment de manera que la realització d’actuacions de protecció, promoció i difusió de les senyes d’identitat del poble valencià sigui un objectiu prioritari de les convocatòries públiques de subvencions.

A més, afegeix que en les bases de cadascuna de les convocatòries de subvencions públiques dels subjectes inclosos en el sector públic valencià s’incorporarà, com un supòsit de pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i de reintegrament de la mateixa, que la subvenció sigui destinada a la realització d’una activitat, o al compliment d’una finalitat, que “manifestament suposin un greuge o menyspreu cap a les senyes d’identitat del poble valencià”.

Per la seva banda, en el títol IV, els articles 25-36 ressenyen la creació d’un Observatori independent, el qual es regula, en l’essencial, la seva naturalesa, funcions, estructura organitzativa, composició i règim de funcionament. Es tracta d’un òrgan col•legiat de caràcter consultiu, adscrit a la conselleria que té atribuïdes les competències en matèria de desenvolupament estatutari. Entre les seves funcions destaquen la protecció, defensa, revaloració i difusió de les senyes d’identitat.

Observatori

L’Observatori s’integra per la persona de la conselleria que té atribuïdes les competències en matèria de desenvolupament estatutari i que ostentarà la presidència; la persona titular de la secretaria autonòmica a la qual li correspondrà la vicepresidència; el Tribunal de les Aigües; la Junta Rectora del Patronat del Misteri d’Elx; Patronat de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí; Federació de Pilota Valenciana; la Federació de Pilota Valenciana de la Comunitat Valenciana, la Federació de Colombicultura; Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana; Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana; Federació de Penyes Taurines de Bous al Carrer; i la persona titular de la direcció general competent en matèria de protecció, defensa, revaloració i difusió de les senyes d’identitat del poble valencià que ostentarà la secretaria. Així mateix s’integren Lo Rat Penat i Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, entitats que defensen la singularitat de la llengua valenciana diferenciada del català.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any