Miquel Gil treballa des de finals d’estiu en la gravació de Geometries, un nou àlbum després de cinc anys sense publicar un nou treball. El disc es publicarà la primavera del 2019 i per finançar-lo han engegat una campanya de micromecenatge. VilaWeb us avança la cançó ‘Canvi de clima’, basada en un poema d’Enric Casasses. Escolteu-la ací:

«Vull mirar si m’acabo a cops de versos.
Si t’ensenyo els pulmons, em deixaràs?
L’amor va ple d’amor d’amors inversos
i hi ha camp i hi ha fruit i hi ha cabàs.

La teua fam i el meu morir de fruita
han fet acord d’exasperar-se ells dos,
bon parell d’ous per fer l’última truita.
Gustosament se l’ha polida el gos.

Tu t’inventes el món i jo la rima.
Deixa’m, sisplau, no veus que te m’enduus?
M’has provocat canvis aguts de clima
i a sobre vols que em mengi el teu cuscús.

La teua fam i el meu morir de fruita
han fet acord d’exasperar-se ells dos,
bon parell d’ous per fer l’última truita.
Gustosament se l’ha polida el gos.

De copes dut pel vent m’arriba el tres
i penso en tu, però no vol dir res.»

 

Tal com explica Miquel Gil a VilaWeb, ‘Canvi de clima’ és una cançó de desamor, ‘un d’aquells poemes madurs més adults que no per adolescents’. Un poema que Gil ha transformat en una cançó d’arrel, ‘un fandango a la valenciana com una catedral’ que compleix tots els paràmetres tradicionals del gènere. ‘La instrumentalització és el que té gràcia, no te l’esperes fins a meitat del tema, que és quan fem palès que és un fandango’, diu.

Ara fa un mes Miquel Gil ja va avançar ‘Llei horària, la primera cançó del disc. Escolteu-la ací:

Geometries
La pàgina pel micromecenatge del proper àlbum de Miquel Gil diu que Geometries ‘serà un disc on es trobaran cançons de nova composició, d’aquelles que tenen estrofa, tornada, intro, pont, coda…; cants oberts, a l’estil de la música andalusí, de vocació modal, on la melodia és una bastida per a contar històries, i trobarem també temes on desenvolupar sonoritats i textures damunt de melodies tradicionals’.

L’objectiu és arribar als 9.000 euros, però la producció del disc no ha esperat a aconseguir els diners i ja ha començat a treballar-lo ‘amb la confiança que assumirem l’objectiu’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.