Totes les candidatures nord-catalanes a les eleccions legislatives franceses

  • Fa cinc anys la segona tanda de les eleccions va ser un duel entre la majoria macronista i l’extrema dreta

VilaWeb
Redacció
07.06.2022 - 21:40
Actualització: 07.06.2022 - 21:43

Les quatre circumscripcions electorals de Catalunya Nord voten diumenge a les eleccions legislatives a l’Assemblea francesa. El resultat és molt incert i hi ha pocs candidats que tinguin garantit l’accés a la segona ronda, ara com ara.

Fa cinc anys, en la segona volta, es van enfrontar en totes quatre circumscripcions els candidats de la República en Marxa (LREM), d’Emmanuel Macron, i els del Front National (FN), de Marine Le Pen, i van sortir elegits tres diputats macronistes i un d’extrema dreta. Fa dos mesos, a les eleccions presidencials, Le Pen va reforçar el suport i va guanyar a tots quatre districtes en totes dues tandes. Ara la unió de les esquerres, la Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES), es preveu que sigui el principal rival de la majoria presidencial. I encara trobem uns quants candidats independents i els sobiranistes del País Català Ets Tu, que provaran de sorprendre.

Primera circumscripció

En la primera circumscripció, la de Perpinyà-Toluges, el vencedor va ser Romain Grau, del partit de Macron, que enguany opta a la reelecció. En aquesta legislatura ha destacat pel seu catalanisme. Fins i tot va rebre el president Carles Puigdemont a casa seva durant l’acte del 29 de febrer de 2020 a Perpinyà.

Grau va guanyar la primera volta, i també la segona, amb el 57% dels vots, de manera que és un dels favorits en aquesta votació. Un dels seus principals rivals és Francis Daspe, de la NUPES. Si fa cinc anys, bo i dividits, no van passar ronda, ara la suma dels candidats d’esquerres s’enfila fins a la segona posició. I això sense tenir en compte l’efecte multiplicador d’anar units i poder ser triat aquesta vegada.

En les presidencials, Le Pen va obtenir el 30,2% dels vots en la primera volta, Macron un 21,7% i Mélenchon un 21,6%. Tanmateix, en les legislatives trobem una divisió en el camp de l’extrema dreta. Hi ha la candidatura oficial de Rassemblement National, de Sophie Blanc, i també el candidat de fa cinc anys, Alexandre Bolo, que ara es presenta sense el suport del partit. Bolo ja va formar una llista alternativa en les eleccions municipals del 2020 a Perpinyà.

Rita Peix-Vallot, d’Unitat Catalana, és la candidata del País Català Ets Tu, amb Brice Lafontaine de suplent. Entre més mesures, proposen de crear una col·lectivitat territorial de Catalunya Nord, donar un suport clar a l’ensenyament en català i que els trajectes entre Perpinyà i Barcelona costin menys de deu euros, per llei.

Resultats del 2017 (primera tanda):

Romain Grau (LREM): 31,75%
Alexandre Bolo (FN): 20,26%
Daniel Mach (LR): 19,36%
Alain Mih (FI): 11,56%
Jean Codognès (EELV-PS): 5,73%
Fabienne Meyer (Sí al País Català): 2,93%

Resultats del 2017 (segona tanda):

Romain Grau (LREM): 57,22%
Alexandre Bolo (FN): 42,78%

Candidats d’enguany:

La República en Marxa: Romain Grau
Rassemblement National (RN): Sophie Blanc
NUPES: Francis Daspe
El País Català Ets Tu: Rita Peix-Vallot
Els Republicans (LR): Christine Gavalda Moulenat
Reconquête!: Georges-Henri Chambaud
Partit Animalista: Vanessa Schmitt
Les Patriotes: Cathy Poch
Résistons!: Anthony Léonce Eugène Chiffre
Lluita Obrera: Pascale Advenard
Independent: Loïc Barbarin
Independent de dreta: Alexandre Bolo
Partit Obrer Independent Democràtic: Fabienne Fourcade

Segona circumscripció

La segona circumscripció, la de Perpinyà-Canet, va ser l’única que es va endur l’extrema dreta ara fa cinc anys. El diputat triat va ser Louis Aliot, que va guanyar de ben poc la candidata macronista: 50,6% contra 49,44%.

Una vegada elegit batlle de Perpinyà, va renunciar a l’acta i la va assumir la seva substituta, Catherine Pujol, que en aquestes eleccions s’ha desmarcat del partit després d’haver estat descartada com a candidata. De manera que, tot i la millora en les presidencials, en les quals Le Pen va aconseguir el 37,13% dels vots a la primera volta, s’ha de veure si Anaïs Sabatini, tinenta batlle de Perpinyà, serà capaç de repetir la gesta.

La formació de Macron presenta Frédérique Lis, referent de LREM durant quatre anys al territori, però força desconeguda en la circumscripció. Serà l’encarregada de provar de prendre l’escó a l’extrema dreta. També ho intentarà l’ecologista David Berrué, de la NUPES, malgrat ser el territori on Mélenchon va obtenir un resultat més fluix, i qualsevol dels tres grans candidats semblen tenir possibilitats d’accedir a la segona tanda.

El candidat del País Català Ets Tu és Joël Diago, de Sí al País Català, regidor a Ribesaltes després d’encapçalar una candidatura que va obtenir el 25,69% dels vots a la segona volta de les municipals del 2020.

Resultats del 2017 (primera tanda):

Louis Aliot (FN): 30,80%
Christine Espert (LREM): 29,11%
Fernand Siré (LR): 13,30%
Catherine David (FI): 9,87%
Alexis Abat (Sí al País Català): 2,48%

Resultats del 2017 (segona tanda):

Louis Aliot (FN): 50,56%
Christine Espert (LREM): 49,44%

Candidats d’enguany:

Rassemblement National (RN): Anaïs Sabatini
La República en Marxa (LREM): Frédérique Lis
NUPES: David Berrué
El País Català Ets Tu: Joël Diago
Els Republicans (LR): David Bret
Reconquête!: Alexandra Raspaud
Les Patriotes: David Gabarda
Partit Animalista: Cyril Blanc
Lluita Obrera: Philippe Goiset

Tercera circumscripció

En la tercera circumscripció, la de Perpinyà-Prada, va guanyar ara fa cinc anys la candidata macronista, Laurence Gayte, amb una avantatge important, a la segona volta, respecte de l’adversària d’extrema dreta: 59,31% contra 40,69%.

Enguany ha estat substituïda per Pierre Bataille, batlle de Font-rabiosa d’ençà del 2001, president de la comunitat de municipis dels Pirineus Orientals i ex-membre de Convergència Democràtica de Catalunya.

La candidata de Rassemblement National és Sandrine Dogor-Such, actual tinenta de batlle, que va ser derrotada a la segona volta ara fa cinc anys. Per la NUPES es presenta Nathalie Cullell, de la França Insubmisa, en una circumscripció en la qual Mélenchon va ser segon a les presidencials, amb el 21,48%. Sumats tots els candidats, l’any 2017 hauria superat el 34% dels vots i hauria accedit sense dificultats a la segona volta. La perpinyanesa Morgane Le Floch és la candidata del País Català Ets Tu i el suplent és Alexandre Pano, primer tinent de batlle de Finestret (Conflent).

Resultats del 2017 (primera tanda):

Laurence Gayte (LREM): 22,70%
Sandrine Dogor-Such (FN): 19,28%
Ségolène Neuville (PS): 15,68%
Philippe Assens (FI): 14,54%
Danièle Pagès (LR): 13,17%
Catherine Barrère (Sí al País Català): 3,78%

Resultats del 2017 (segona tanda):

Laurence Gayte (LREM): 59,31%
Sandrine Dogor-Such (FN): 40,69%

Candidats d’enguany:

La República en Marxa (LREM): Pierre Bataille
Rassemblement National (RN): Sandrine Dogor-Such
NUPES: Nathalie Cullell
El País Català Ets Tu: Morgane Le Floch
Els Republicans (LR): Laurence Martin
Reconquête!: Charles Mandar
Les Patriotes: Françoise Perault
Résistons!: Henri Guitart
Lluita Obrera: Anna-Maria Urroz
Partit Pirata: Blaise Madeline
Independent d’esquerra: Marlène Sgard

Quarta circumscripció

En la quarta circumscripció, la de Rosselló-Vallespir, el candidat macronista, Sébastien Cazenove, optarà a la reelecció, després de guanyar fa cinc anys amb un 58% dels vots.

La candidata d’extrema dreta és Michèle Martinez, que formava part de la llista d’Aliot en les eleccions municipals d’ara fa dos anys a Perpinyà. Fa cinc anys l’extrema dreta va accedir a la segona volta amb solament un 20,02% dels vots, de manera que la unió d’esquerres aspira a ser-hi, amb Jérôme Pous de candidat. Tot i això, en aquesta circumscripció hi ha un altre candidat d’esquerres, Alexandre Reynal, que es va presentar ara fa cinc anys amb els socialistes. El vice-president del consell departamental, el comunista i catalanista Nicolas Garcia, ha anunciat que votaria Reynal, que té de suplent Jacques Fajula, de l’equip de govern de Garcia a Elna.

El candidat del País Català Ets Tu, Jordi Vera, és el cap de Sí al País Català, que ara fa cinc anys va obtenir el millor resultat del sobiranisme català, amb un 3,91% dels vots. Enguany, arran de la unió amb Unitat Catalana, dins la federació de Regions i Pobles Solidaris, aspira a millorar el resultat.

Resultats del 2017 (primera tanda):

Sébastien Cazenove (LREM): 29,00%
Stéphane Massanell (FN): 20,02%
Jacqueline Irles (LR): 15,37%
Dominique Guérin (FI): 10,72%
Nicolas Garcia (PCF): 7,64%
Alexandre Reynal (PS): 7,51%
Jordi Vera (Sí al País Català): 3,91%

Resultats del 2017 (segona tanda):

Sébastien Cazenove (LREM): 57,97%
Stéphane Massanell (FN): 42,03%

Candidats d’enguany:

La República en Marxa (LREM): Sébastien Cazenove
NUPES: Jérôme Pous
Rassemblement National (RN): Michèle Martinez
El País Català Ets Tu: Jordi Vera
Reconquête!: Sylvie Truchet
Els Republicans (LR): Bruno Galan
Partit Animalista: Delphine Bailly
Debout la France: Stéphane Fabra
Dissident del Partit Socialista: Alexandre Reynal
Lluita Obrera: Caroline Poupard
Independent: Edwige Vincent de Bourbon Pahlavi
Independent ecologista: Carol Malortigue

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes