El canal d’Urgell tanca amb la incertesa de si es podrà reprendre la campanya abans del setembre

  • El tancament, una decisió inèdita arran de la sequera, afecta 50.000 hectàrees de cultius de cinc comarques de Ponent

VilaWeb
ACN
25.04.2023 - 10:17
Actualització: 25.04.2023 - 16:04

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell tanca el regadiu del canal principal de la infrastructura a causa de la falta de reserves als embassaments d’Oliana i Rialb per la sequera i l’estat d’emergència que viu la conca del riu Segre. Es tracta d’una decisió inèdita que suposa acabar de manera anticipada la campanya de reg a l’abril, quan tot just fa un mes que va començar. Unes 50.000 hectàrees de cultius de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià es veuran afectats per aquest tancament i s’estima que hi haurà pèrdues milionàries. Encara que plogui, els regants no saben si la campanya es podrà reprendre abans del setembre perquè l’aigua que queda és per abastaments de la població, indústria i ramaderia.

Les comportes del canal principal dels Canals d’Urgell es tancaran al migdia si bé l’aigua deixarà de circular de manera progressiva durant tota la jornada i també demà. De fet, el canal no quedarà sec. Sempre hi circularà una làmina d’aigua que serveix per a garantir els abastaments dels municipis. I és que el canal porta l’aigua de boca per una població d’uns 77.000 habitants de cinc comarques de Ponent. La comunitat de regants passa a partir d’avui a aplicar el sistema de gestió de l’hivern, que consisteix a obrir el canal una setmana de cada tres. Ho farà, però, duplicant la reserva d’aigua per abastir als municipis, ja que a l’estiu el consum d’aigua es duplica, i per això fixarà un sistema de tanques al canal per emmagatzemar l’aigua i donar-la en funció de la demanda.

El tancament del canal principal afecta unes 50.000 hectàrees de cultius de les 70.000 que rega el conjunt de la infrastructura. Hi ha doncs unes 20.000 hectàrees que no es veuen afectades pel tancament perquè el canal auxiliar, que porta aigua de la Noguera Pallaresa, no es troba en una situació tan crítica de reserves i en principi té la campanya assegurada fins al setembre. El director general dels Canals d’Urgell, Xavier Díaz, admet que encara que plogui les pròximes setmanes és complicat assegurar que es pugui reprendre la campanya de reg perquè ho hauria de fer amb molta abundància a les capçaleres per a poder recuperar les reserves als embassaments i també guanyar volum d’aigua per la campanya de reg de l’any que ve.

La situació és complicada per al sector agrícola que veu com amb prou feines podrà salvar la collita del cereal d’hivern. Ja fa setmanes que des de la comunitat de regants es va demanar d’evitar la plantació de panís i cereal d’estiu, ja que es tracta d’un cultiu que consumeix molta aigua. Els fruiters, principalment poma i pera, tampoc no tenen la collita assegurada i l’aigua que es donarà puntualment només garantirà la seva supervivència dels arbres davant la calor de l’estiu.

Demà hi ha una junta de regants a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per abordar la situació de sequera i es preveu parlar de compensacions econòmiques així com de la Declaració de Zona Catastròfica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor