Torre dels Catalans de Marsella (foto: Martí Crespo).

Si heu visitat mai Marsella, us deu haver sorprès la cala més propera a l’imponent Port Vell. La platja dels Catalans, que és com es diu, rep el nom en record d’una colònia de pescadors provinents de Catalunya que s’hi van començar a establir a partir del primer terç del segle XVIII. Aquells catalans van crear un petit llogaret a la cala, que quedava fora de les muralles de la ciutat, en un indret on hi havia un antic llatzeret en desús.

Platja dels Catalans de Marsella (foto: Martí Crespo).
Platja dels Catalans de Marsella (foto: Martí Crespo).

 

D’aquesta antiga infermeria de Marsella, en resta sols una construcció del 1558, l’anomenada ‘Torre dels Catalans’, en molt mal estat de conservació. Per a denunciar-ne l’abandonament, un membre de l’Acadèmia de Ciències, Lletres i Art de Marsella, Jean-Noël Beverini, va activar recentment una campanya de recollida de signatures en línia per a exigir a l’ajuntament de restaurar-la.

La ràpida i multitudinària resposta dels marsellesos, amb quasi onze mil signatures, ha obligat la batllia de Marsella a comprometre’s en la rehabilitació de la Torre dels Catalans i la platja que l’acull, uns pescadors i un espai que van quedar immortalitzats el 1844 per l’escriptor Alexandre Dumas a la novel·la ‘El comte de Montecristo’.

En una entrevista recent al diari Le Figaro, l’encarregat del litoral municipal, Didier Réault, assegurava que la torre de la cala dels Catalans, ‘un dels llocs paradigmàtics de la ciutat’, podria convertir-se d’aquí a alguns anys en un petit museu obert al públic sobre la història de l’indret.

Vídeo de suport a la campanya de defensa de la Torre dels Catalans:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]