El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que hi haurà eleccions avançades, que les convocarà tan bon punt el Parlament de Catalunya aprovi el pressupost. No n’ha anunciat la data, doncs, però sí que es pot fer un càlcul aproximat de quan podrien ser.

Just avui el projecte de pressupost comença a caminar, amb l’aprovació al consell executiu del govern i l’entrada al parlament. I tan bon punt sigui publicat al butlletí oficial del parlament començarà el termini per a presentar-hi esmenes a la totalitat. El debat a la totalitat dels comptes, per a decidir si continuen la tramitació parlamentària, es farà el 12 i el 13 de febrer, segons que ha explicat el president de la cambra, Roger Torrent.

I serà entre el 24 i el 28 de febrer que començarà el debat de les seccions pressupostàries, és a dir, que cada conseller presentarà la seva part del pressupost en la comissió parlemantària corresponent. En última instància, serà el ple del parlament que acabarà validant-los, en un debat i una votació final que Torrent preveu que sigui el 18 de març vinent, unes setmanes abans de les primeres travesses i càlculs que s’havien fet a migdia tan bon punt Torra havia fet la declaració institucional. Això fa que si el president Torra, fent ús de la seva prerrogativa de convocar les eleccions, dissolgués de seguida la cambra, la data dels comicis seria cinquanta-quatre dies després de la signatura del decret de convocatòria. És a dir, que les noves eleccions arribarien a mitjan mes de maig. I si aquesta data hagués de ser un diumenge, seria probablement el 17 de maig.

Ara, enmig d’aquest calendari, hi ha també el del Tribunal Suprem espanyol, que és l’òrgan que acabarà emetent la sentència ferma contra el president Torra. La defensa del president té temps fins al 3 de febrer per a presentar el recurs contra la sentència del TSJC que el condemnava a un any i mig d’inhabilitació per desobediència. El temps que pot trigar el Suprem a fer pública la sentència és una incògnita. Acostuma a trigar uns quants mesos, però tenint en compte els precedents en què el tribunal ha determinat el seu calendari amb criteris polítics, podria ser que la sentència arribés en poques setmanes, abans fins i tot que el parlament aprovi el pressupost de la Generalitat i que Torra convoqui eleccions. És a dir, el Suprem pot tenir la temptació d’inhabilitar Torra del càrrec de president abans no arribi el moment de dissoldre el parlament i convocar eleccions. Tenint en compte el calendari que ha esbossat Torrent, sembla improbable que el Suprem dicti sentència ferma contra Torra abans del 18 de març, poc més d’un mes després de la presentació del recurs. Però en les causes judicials contra l’independentisme els tribunals espanyols han vingut trencant tots els esquemes i previsions.

També convé destacar que la defensa de Torra preveu de presentar al Suprem una petició de qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea abans de dictar sentència. Si fos així, el calendari per a la sentència ferma contra Torra i la inhabilitació s’allargaria molts mesos més. Però podria ser que el Suprem s’hi negués, i que s’afanyés amb la sentència.

Si fos així, si el president fos inhabilitat abans no s’aprovés el pressupost, el vice-president, Pere Aragonès, assumiria la presidència en funcions de manera interina, però sense la prerrogativa de convocar eleccions. I aleshores el president del parlament, Roger Torrent, disposaria de deu dies per a proposar un nou candidat a president perquè fos aprovat pel ple. Si aquest procediment no reeixís, passats dos mesos, la cambra es dissoldria automàticament i es convocarien eleccions, que s’haurien de fer cinquanta-quatre dies després de la convocatòria.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.