Cabells blancs: per què apareixen i com prevenir-los

L'aparició de cabells blancs és impossible de remeiar, però, com passa amb la calvície, és un procés que es pot alentir

VilaWeb
Fotografia: Palamède
David Saceda Corralo
26.10.2022 - 21:40
Actualització: 27.10.2022 - 14:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El color dels nostres cabells depèn de la melanina, un pigment natural produït per unes cèl·lules anomenades melanòcits. Aquestes cèl·lules es troben a l’arrel de cada pèl i són per tota la pell. A mesura que passen els anys, les cèl·lules acumulen deixalles metabòliques, com ara radicals lliures d’oxigen i detrits cel·lulars, que en quantitats elevades malmeten la cèl·lula i fan que funcioni com més va pitjor. Aquest procés biològic s’anomena estrès oxidatiu i és una de les causes de l’envelliment. Quan els cabells sofreixen estrès oxidatiu, els melanòcits deixen de produir melanina i els cabells perden el color i es tornen blancs.

Podem evitar els cabells blancs?

Els primers cabells blancs apareixen entre els vint anys i els trenta. De mica en mica, en van apareixent més, i el 90% de la gent gran té més de la meitat dels cabells blancs. Això és impossible de remeiar, però, com passa amb la calvície, és un procés que es pot alentir.

Per aconseguir-ho, cal frenar l’estrès oxidatiu. Aquests són alguns consells recomanables:

  • Tenir una dieta rica en antioxidants (fruites i verdures fresques) i baixa en greixos.
  • Fer exercici físic de manera regular.
  • Deixar el tabac i reduir el consum d’alcohol.
  • Evitar l’estrès psicològic i, si no podem, fer activitats que en disminueixin l’impacte (esport, ioga, meditació).

Una vegada els cabells blancs han aparegut, ja no es poden eliminar. L’únic remei avui dia és el tint, que, contràriament a alguns rumors, no causa pas l’aparició de més cabells blancs. Tampoc es multiplicaran si n’arrenquem o en tallem.

Sí que hi ha una mala notícia, en tot això: tenir cabells blancs no vol dir pas estar protegit contra la calvície. Les persones amb cabells blancs també poden acabar calbes. El que és evident és que si hom no es queda calb, tindrà cabells blancs amb el pas del temps.

El futur “contra els cabells blancs”?

Un estudi publicat a la revista JAMA Dermatology obre una porta a l’esperança. El treball va constatar com catorze pacients recuperaven el color dels cabells mentre feien un nou tractament contra el càncer de pulmó. Hi van participar 52 pacients, dels quals el 27% va recuperar el color dels cabells.

Els fàrmacs en qüestió són el nivolumab i el pembrolizumab. Tots dos bloquen la via PD-1, un mecanisme de control del nostre sistema immunitari. Quan es bloca, les defenses del nostre organisme ataquen amb més facilitat les cèl·lules malignes del càncer. I per què això retorna el color dels cabells? Doncs la resposta no és clara. Podria ser per un efecte directe sobre la formació de melanina o per una modificació del sistema immunitari que estimula la pigmentació del pèl.

Sigui com sigui, és important deixar clar que és un efecte secundari descobert de manera casual. El tractament es reserva a pacients amb càncer i, fins avui, no s’ha pensat pas en una aplicació directa per a tenyir els cabells blancs.

No obstant això, aquesta troballa ens permet d’elaborar noves hipòtesis sobre l’envelliment cel·lular, la pèrdua de la pigmentació dels cabells i la seva relació amb el sistema immunitari. Potser és un pas més per a descobrir un tractament contra els cabells blancs realment efectiu.

David Saceda Corralo és especialista en dermatologia i tricologia, l’estudi de l’anatomia dels cabells, a l’Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid. Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes