El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha enviat una carta al ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, en què refusa d’incloure la polèmica pels llaços grocs a l’ordre del dia de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. Respon així a la proposta del ministre espanyol d’abordar-hi la qüestió. Buch ha dit que la seguretat ciutadana i l’ordre públic a Catalunya ‘són competències exclusives de la Generalitat’, exercides pels Mossos. ‘És en aquest àmbit en el qual se subscriu la utilització de l’espai públic i la persecució dels fets de violència vinculada a la llibertat d’expressió que es puguin produir’, ha dit.

Buch, que ha expressat a Marlaska el seu ‘respecte competencial’, ha insistit en la necessitat de coordinar els cossos policíacs de l’estat espanyol i de la Generalitat i l’intercanvi d’informació.

També li ha demanat ‘eventuals responsabilitats’ de membres de les forces i cossos de seguretat espanyols involucrats en agressions a independentistes. Ha recordat al ministre que el president de la Generalitat, Quim Torra, ja li ha demanat explicacions per aquesta qüestió, tant a ell com a la delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i considera convenient d’insistir a demanar una resposta.

També reclama de parlar de la incorporació ‘de ple dret’ dels Mossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i en el grup que ha d’abordar la posició del ministeri espanyol davant el Comitè Permanent de Cooperació Operativa en matèria de seguretat interior del Consell de la Unió Europea (COSI).

A més, vol que s’estudiï tant l’entrada de la policia catalana al sistema d’Europol com al conveni Schengen, que permet de fer ‘persecucions en calent’ en territori estranger, i els acords pendents sobre finançament dels Mossos.

‘Compartint el criteri que ha de fixar-se a partir del consens’, també demana d’incorporar a l’ordre del dia de la reunió l’anàlisi de les mesures de prevenció i protecció antiterrorista i l’impuls de dispositius i mecanismes de coordinació.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb