‘The Brutalist’ divideix Hollywood: un film fet amb l’ajut d’intel·ligència artificial mereix l’Oscar?

  • La revelació que els editors del film, un dels més ben valorats de l'any, han emprat IA per a millorar l'accent dels actors ha desfermat la polèmica al sector

VilaWeb
Brody (esquerra) i Jones (dreta) interpreten una parella de jueus hongaresos emigrats als Estats Units.
01.03.2025 - 21:40
Actualització: 01.03.2025 - 21:46

The Washington Post · Sonia Rao

El mes passat l’editor de The brutalist, David Jancso, va revelar que l’equip de producció del film havia recorregut a Respeecher, una tecnologia de generació de veu mitjançant intel·ligència artificial, per perfeccionar el diàleg en hongarès entre el personatge de László Tóth (interpretat per l’actor nord-americà Adrien Brody) i la seva dona Erzsébet (interpretada per la britànica Felicity Jones).

“Sóc parlant nadiu d’hongarès, i sé que és un dels idiomes més difícils d’aprendre a pronunciar”, digué Jancso, que explicà que la seva pronúncia fou el model amb què la tecnologia corregí la pronunciació de Brody i Jones.

La revelació, que es va publicar quan feia una setmana que Brody havia guanyat un Globus d’Or per aquesta interpretació, ha fet que alguns crítics qüestionessin si una interpretació assistida per IA mereix ser guardonada.

Brody ha estat nominat a l’Oscar al millor actor pel film; Jones també ha rebut una nominació en la categoria d’actriu secundària. El director, Brady Corbet –nominat a l’Oscar al millor director i al guió original– ha volgut esquivar la polèmica i ha defensat l’ús de IA al film, tot remarcant que l’equip de so tan sols emprà Respeecher per a garantir que el diàleg en hongarès fos tan precís com fos possible. Els personatges de Brody i Jones parlen en anglès –amb accent hongarès– durant la majoria del llargmetratge.

“Les interpretacions de l’Adrien i la Felicity són completament seves”,  digué Corbet en un comunicat publicat pocs dies després de la revelació de Jancso. “Ambdós han treballat durant mesos amb l’assistent Tanera Marshall per perfeccionar el seu accent. […] L’objectiu era preservar l’autenticitat de les interpretacions de l’Adrien i la Felicity en una altra llengua, no pas substituir-les ni alterar-les.”

Corbet també va negar que s’hagués emprat IA per a generar els plans arquitectònics i les estructures que es veuen al final del film. “Totes les imatges van ser dibuixades a mà per artistes”, assegurà. Jancso i la dissenyadora de producció del film, Judy Becker, han estat nominats a l’Oscar al millor muntatge i el millor disseny de producció, respectivament. Amb deu nominacions als Oscar, The Brutalist ha empatat amb Wicked com a segon film amb més nominacions als premis. Tan sols la supera Emilia Pérez, que n’ha obtingudes tretze.

Els desenvolupadors de Respeecher descriuen l’eina com “un assistent de veu de IA fiable, que ofereix interpretacions autèntiques”. El programari ja havia estat emprat anteriorment per titans de Hollywood, com ara Lucasfilm i Blumhouse, i fins i tot per una altra nominada a l’Oscar al millor film: el musical Emilia Pérez, que va recórrer a Respeecher per a ampliar el rang vocal de Karla Sofía Gascón, nominada a millor actriu.

Els programaris com ara Reespecher no són pas l’única manera amb què els estudis editen la veu dels actors. És habitual, per exemple, que els editors de so substitueixin una paraula que no se sent bé, que l’actor ha pronunciat erròniament, per sons enregistrats a posteriori, segons que explica David Barber, president de l’organització Motion Picture Sound Editors. També és habitual de cridar els actors a un estudi d’enregistrament perquè tornin a interpretar línies de diàleg que després s’integren en l’àudio original, una pràctica coneguda com a substitució automàtica de diàlegs o ADR.

“La il·lusió que els films consisteixen en una pista de diàleg fluida es remunta als orígens del cinema –explica Barber–. El nostre objectiu, a postproducció, és crear precisament aquesta il·lusió.”

El mes passat, Jancso assenyalà que l’equip d’edició havia recorregut a Respeecher perquè els actors no havien estat capaços d’imitar certs fonemes hongaresos durant el procés. “Es tracta, bàsicament, de substituir la pronunciació d’algunes lletres aquí i allà –digué–. Pots fer-ho tu mateix amb el ProTools, però teníem tantes línies de diàleg en hongarès que realment havíem d’accelerar el procés: si no, encara seríem a la fase de postproducció”.

L’ús de la IA és una qüestió molt delicada a Hollywood, on els sindicats han arribat a declarar-se en vaga per protegir els treballadors dels possibles efectes perjudicials d’aquesta tecnologia. El 2023, el Sindicat d’Actors i el Sindicat de Guionistes dels EUA (SAG) van lluitar –amb èxit– per a establir algunes proteccions contra l’ús de la IA al sector, incloent-hi l’aprovació d’un requisit que demana que els hereus dels actors morts consentin explícitament als films que vulguin fer-ne servir la imatge.

Quant a l’àudio, Barber defensa que la IA sigui vista més com una eina que no pas com un substitut dels editors. “Hi ha moltes qüestions ètiques sobre la IA generativa que no tenen resposta”, afirma. Així i tot, Barber matisa: “En mans d’artistes del so, la tecnologia continua essent una eina valuosa.”

I afegeix: “La IA té lògica, però no pas capacitat de judici o raonament. És la diferència entre coneixement i judici. El judici és l’element que crea l’art que commou la gent. La IA pot imitar, però no pas crear.”

Barber es fa ressò dels arguments amb què els sindicats han provat de negociar proteccions contra l’ús de la IA a Hollywood. Els membres del SAG, per exemple, han aconseguit d’establir el “dret d’emmagatzematge segur i protecció de les rèpliques digitals de la veu, la imatge i la interpretació d’un actor”, que atorga als actors la potestat de rebutjar l’ús de reproduccions digitals de les seves veus o imatges.

Barber compara el debat sobre la IA amb una situació que resultaria familiar fins i tot a László Tóth, l’arquitecte que protagonitza The Brutalist.

“Imagina’t un paleta que repara la teulada d’un edifici amb claus i un martell. Si un altre treballador s’hi presenta amb una pistola de claus, no el criticarà ningú per haver trobat una manera més eficient de fer la feina”, diu. I afegeix: “La IA que utilitzen els professionals del so […] no és sinó un conjunt d’eines noves. No es pot negar que aquestes eines són ací; no les podem menystenir.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor