La Comissió Europea rebaixa fins a l’1,9% el creixement de l’economia espanyola d’enguany, una xifra que representa una retallada de quatre dècimes respecte a les previsions que tenia Brussel·les a l’estiu. L’executiu comunitari també preveu una retallada del creixement per al 2020, any en què l’economia espanyola creixerà l’1,5%, i per al 2021, quan ho farà l’1,4%. Pel que fa al dèficit, Brussel·les l’eleva fins al 2,3%, tres dècimes per sobre de la previsió del govern espanyol, i al 2,2% el 2020.

En un context de desacceleració econòmica global, la Comissió Europea preveu una desacceleració progressiva de l’economia espanyola en els anys vinents. La principal causa interna que porta a l’alentiment, segons Brussel·les, és l’augment de l’estalvi per part dels ciutadans, cosa que fa baixar el consum privat. Les tensions comercials globals i la incertesa són la principal causa externa que explica la rebaixa.

Pel que fa al consum privat, l’executiu europeu calcula que es recuperi lleugerament. Tot i així, només contribuirà a aportar un impuls moderat al creixement. Per contra, el sector exterior serà el que més contribuirà al creixement a causa d’un augment lleuger però continuat de les exportacions.

La segona taxa d’atur més elevada de la Unió Europea

Malgrat la previsió de creixement de l’economia espanyola, l’atur continua sent un problema per a Espanya. La previsió de l’executiu europeu és que segueixi sent un dels estats amb una taxa d’atur més elevada: del 13,9% aquest any, del 13,3% el 2020 i del 12,8% el 2021. Segons la previsió de Brussel·les, aquest any només la superaria Grècia, amb una taxa d’atur del 17,3%.

La desocupació es situarà enguany més de sis punts per sobre del de la mitjana de la zona euro, que serà del 7,6%, segons les previsions de la Comissió. La distància encara és més destacada amb la mitjana de la Unió Europea, que es troba en el 6,3%.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb