Brussel·les vol reduir l’IVA als llibres electrònics perquè tributin com el paper

  • La Comissió Europea proposa també una finestreta única per a l’IVA de les empreses de compra i venda on-line a la UE

VilaWeb
ACN
01.12.2016 - 14:37
Actualització: 01.12.2016 - 14:38

La Comissió Europea ha proposat aquest dijous reduir l’IVA que s’aplica als llibres i diaris electrònics perquè puguin tributar al mateix nivell que les edicions en paper, amb tipus reduïts. A l’estat espanyol això permetria a les publicacions digitals passar del 21% a un hipotètic 4%, si la norma és aprovada a nivell de la UE. La mesura forma part d’un paquet d’iniciatives per simplificar el mercat digital a la Unió Europea, entre les quals també hi ha la creació d’una finestreta única per pagar l’IVA per a les empreses de compra i venda on-line que operen en diversos països de la Unió Europea. La mesura podria ajudar les empreses a estalviar uns 2.300 milions d’euros anuals.

Actualment, les empreses de compra i venda de productes on-line s’han de registrar en tots els estats membres on venen els productes a l’hora de fer les declaracions de l’IVA. Això suposa una despesa de prop de 8.000 euros a cada país on es fan operacions, i és un dels principals obstacles fiscals per aquestes companyies. La proposta de la CE és que hagin de fer una simple declaració trimestral de l’IVA en una finestreta única a nivell de la Unió Europea.

Entre les propostes presentades aquest dijous també hi ha una simplificació de les normes de l’IVA per a les microempreses i les empreses emergents, amb un nou llindar anual de 10.000 euros en vendes on-line. Les companyies que quedin per sota d’aquest nivell de vendes podran seguir aplicant les normes d’IVA del seu país d’origen. A més, la CE també proposa un llindar de 100.000 euros per les pimes, amb unes normes més simples per determinar on paguen segons els seus clients.

El comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha assegurat en un comunicat que les mesures com la de la finestreta única per a l’IVA reduiran “el temps perdut, simplificaran la burocràcia i disminuiran els costos”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any