Tema en actualització

El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Diversos brots de coronavirus s’han estès al país d’ençà que va començar el mes de juliol. El risc més gran d’expansió de la covid-19 es concentra, sobretot, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i hi ha preocupació pels rebrots a València i a Mallorca.

Com han de ser les trobades amb familiars o amics? Tretze consells per a fer-ho d’una manera segura 

3 publicacions novesRecarregar
10.20

Aquest matí han començat els cribratges multitudinaris en dos barris de Barcelona, Torre Baró i Besòs. Desenes de veïns han acudit en diversos centres sanitaris per a sotmetre's a la prova PCR.

Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
10.17

Catalunya ha registrat en les darreres vint-i-quatre hores 1.120 nous positius per coronavirus i sis morts, de manera que el total de contagis des de l'inici de la pandèmia és de 112.189, segons indiquen les dades de el Departament de Salut de la Generalitat

14.08.2020
17.46

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio que dilluns vinent el govern donarà per acabades les restriccions específiques per a Figueres i Vilafant i que es farà una revisió de les que s'apliquen ara per ara al Segrià.

13.29

Compareix el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa. Ha explicat que s'han pres mesures de salut pública de manera unànime al consell interterritorial de salut. Són onze mesures que s'aplicaran a tot l'estat espanyol.

Es decreta el tancament de les discoteques, sales de ball i de copes amb música en directe a tot l'estat espanyol. Cal un metre i mig de distància als locals entre persones i s'estableix un horari de tancament a la 01.00.

A les residències, seran obligatoris els tests PCR a tots els ingressos i als treballadors que tornin de les vacances. Es limitaran les visites a una persona per resident, amb una duració màxima d'una hora al dia. Es limitaran al màxim les sortides dels residents.

Serà obligatòria una avaluació del risc d'esdeveniments i activitats multitudinàries, s'estableix l'obligació de fer cribratges amb PCR en cas de brot a les poblacions de risc, es prohibeix el consum d'alcohol a la via pública i s'insten les administracions a aplicar sancions.

Finalment, es prohibeix fumar a la via pública quan no es pugui respectar la distància de seguretat de dos metres.

12.03

En marxa la reunió del consell interterritorial de salut. El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, té previst comparèixer a les 13.00 per a valorar la situació sanitària.

10.26

Catalunya registra 1.075 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i 28 morts

Catalunya registra 1.075 casos nous de coronavirus confirmats per PCR i el total s'eleva a 90.187, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total és de 111.069 casos (1.197 més) amb totes les proves. En les últimes hores s'han reportat 28 morts i 12.868 persones han mort des de l'inici de la pandèmia a Catalunya.

El risc de rebrot es manté estable, però molt elevat, amb un valor de 143,25 –el llindar del risc alt és 100–. La velocitat de propagació del virus puja lleugerament i s'apropa a la barrera de l'1 (0,96). 577 pacients es troben ingressats (4 menys que en el balanç anterior) i 122 persones estan a l'UCI (tres més). L'edat mitjana dels positius s'apropa als 39 anys (38,98).

10.00

Bargalló preveu que els alumnes hagin de dur màscara també a classe si hi ha risc de rebrot a la seva zona. El conseller d'Educació assegura que només es tancaran centres si ho demana l'autoritat sanitària.

13.08.2020
18.38
El País Valencià ha sumat 358 nous casos en l'última jornada i acumula 180 brots, i en les últimes hores no s'ha registrat cap defunció més. València concentra el 35% dels brots de covid-19 i el govern ha anunciat que prendrà mesures per a contenir els contagis.
17.06

Els casos de coronavirus actius a les Illes han augmentat un 19,7% en passar dels 1.259 registrats ahir als 1.508 d'avui, quan s'han detectat 264 contagis nous en 24 hores, 15 menys dels 279 registrats ahir respecte al dia anterior. L'informe diari de casos publicat per la Conselleria de Salut indica que la tendència d'augment de contagiats es manté en xifres semblants a les d'ahir i abans-d'ahir, quan es van comptabilitzar 279 i 228 nous casos en un dia, respectivament, sense que s'hagi batut un nou rècord de nous positius, com sí que va ocórrer en aquests dos dies.

12.27

Marc Ramentol, director general de professionals de la Salut, ha explicat que, durant aquest curs, s'intentarà mantenir 'tant com es pugui' la presencialitat a les aules

12.25

Josep González, director general de Centres Públics del Departament d'Educació, ha destacat la importància de 'l'actuació precoç' en la gestió dels casos, quelcom que només s'aconsegueix si tothom sap què ha de fer en cada moment. 'Tindrem casos a les escoles, de PCR positius i negatius'. Ha dit que els familiars han de donar informació als centres si té símptomes. 'Un infant no ha d'anar a l'escola si es troba en aïllament, si espera un resultat d'un PCR (des del moment que se li fa la prova fins a conèixer els resultats), si viu amb una persona amb covid o si es troba en quarantena'.

González també ha anunciat la creació d'una aplicació informàtica, Traça Covid, que facilitarà el seguiment dels casos sospitosos i de les proves PCR i actualitzarà dues vegades al dia les dades i la informació de l'alumnat i el professorat. També ha parlat de la creació de 'bústies específiques per a la covid' a inspecció educativa i de la figura de 'la infermera de referència dels centres', que assessorarà els centres en matèria sanitària. La formació a l'entorn de la gestió dels casos i de les mesures sanitàries també es farà a l'equip educatiu i a l'alumnat.

12.21

El conseller de Salut, Josep Bargalló, ha presentat en roda de premsa el document elaborat pel Departament de Salut i el d'Educació per tal de fer front a un retorn a les escoles segur. 'No podem tenir una generació de joves amb aquesta desconnexió constant de l'escola', ha dit el conseller. En primer lloc, ha explicat que les direccions dels centres educatius seran les encarregades d'actuar en cas d'incidència relacionada amb el coronavirus, també en cas de sospita.

'Els centres rebran l'assignació d'un CAP de referència, d'una persona del personal sanitari, manual de criteris de gestió de casos i formació específica', ha afegit. 'Hi ha i hi haurà incidències en el dia a dia. Hem d'estar preparats per afrontar-les'. En aquest sentit, ha defensat que l'experiència d'aquest estiu en els casals, amb 200.000 infants que hi han assistit, han ajudat a aquesta preparació, perquè el volum d'incidències ha estat 'petit' i se n'ha fet una valoració 'positiva' de la gestió.

11.45

Un total de 21 residents i 11 treballadors de la residència d'avis El Mirador de Mataró, de titularitat privada, han resultat contagiats per coronavirus arran d'un brot detectat aquesta setmana, encara que cap d'ells presenta símptomes. Fonts de la residència han confirmat a Efe que una trentena de persones, de les 220 que freqüenten les instal·lacions, entre residents i personal, han donat positiu en les proves PCR, tot i que són asimptomàtiques. Els treballadors positius de Covid-19 han estat posats en quarantena, així com aquells que treballen a la primera planta, a la qual s'ha produït el brot.

Les mateixes fonts han assegurat que l'Agència de Salut Pública de la Generalitat ja ha avalat els protocols de seguretat. A més, al centre, que tenia les visites limitades des de la pandèmia, s'ha dividit en tres àrees per separar correctament els contagiats, els negatius amb contactes de risc i la resta de gent gran. De moment, la principal hipòtesi és que l'origen del brot es localitzaria en les sortides setmanals d'una resident que necessita anar a l'hospital regularment per sotmetre's a un tractament mèdic i la prova PCR va donar positiva, segons el diari local Capgròs. Per la seva banda, fonts de l'Ajuntament de Mataró han assegurat a Efe que tenen coneixement del brot des de l'inici, que estan duent a terme un seguiment diari de la situació i que estan a disposició de la Generalitat i de la residència per emprendre les mesures necessàries.

11.33

La pandèmia de coronavirus arriba als 20,6 milions de persones contagiades arreu del món, incloses prop de 750.000 víctimes mortals, així com 12,8 milions de pacients recuperats, en els 188 països afectats per la COVID-19, segons el balanç ofert aquest dijous per la Universitat Johns Hopkins.

Ja són 20.624.316 les persones infectades i 749.421 les mortes, 328.973 positius i 7.998 decessos més respecte a la jornada anterior, encara que al mateix temps els pacients guarits han passat de 12,5 a 12,8 milions.

10.32

Catalunya registra 852 casos nous de coronavirus confirmats per PCR i el total s'eleva a 89.112, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total és de 109.872 casos (974 més) amb totes les proves. 12.840 persones han mort des de l'inici de la pandèmia, després que s'hagin reportat tres defuncions en les darreres hores. El risc de rebrot continua en la zona vermella, amb un valor de 142,94, prop de 4 punts més que en l'anterior balanç (139,16). La velocitat de propagació del virus continua per sota de la barrera de l'1 però puja lleugerament, a 0,94. 581 pacients es troben ingressats (7 més que en el balanç anterior) i 119 estan a l'UCI (aquest nombre no varia respecte a les dades anteriors).

08.50

La directora general de Salut Pública del govern de les Illes, Maria Antònia Font, ha dit que estudien 'noves restriccions' davant l'augment de casos de coronavirus. Font ha concretat que no es parla de tornar a la fase de confinament, sinó que es prendran mesures sobre l'aforament dels llocs perquè els nous casos surten de reunions a establiments o a l'aire lliure.

La directora de Salut Pública ha reconegut l'augment de casos --dimarts es van anunciar 228 casos nous en 24 hores--, però ha avançat que el 90% tenen símptomes lleus o són asimptomàtics, amb la qual cosa 'no existeix pressió hospitalària'. Davant d'aquesta situació, l'objectiu de Salut és 'parar la transmissió i que aquestes cadenes no arribin a la població més vulnerable'. 'La majoria de casos són de població jove, però cal vigilar com s'està fent l'aïllament, que siguin estrictes', ha assenyalat. Font ha concretat que la majoria de brots actuals a les Illes es donen en l'àmbit familiar.

El govern treballa perquè, a partir de la setmana que ve, l'Hotel Palma Bay de Mallorca aculli casos de coronavirus amb símptomes lleus o asimptomàtics que no puguin realitzar l'aïllament corresponent a la seva casa. Sobre els hospitals de les Illes, la directora general de Salut Pública ha dit que tots tenen un pla de contingència amb mesures determinades davant l'augment de casos.

Font ha informat que hi ha 26 brots actius a les Illes, que recullen 128 casos asimptomàtics i al voltant de 80 amb símptomes. A més, Salut ha detallat que hi ha quatre brots d'àmbit familiar-social i que ja hi ha gent jove a l'UCI, que no supera els 40 anys.

12.08.2020
18.27

El País Valencià reporta 271 casos més detectats amb PCR, 358 altes i 3 morts. En total, hi ha hagut 15.948 casos, 20.121 altes i 1.486 morts.

11.02

El FC Barcelona ha informat que un jugador del grup que es van incorporar per a fer la pretemporada ha donat positiu per covid-19 amb les proves PCR. El club no ha informat de quin jugador es tracta, però ha dit que és asimptomàtic, es troba bé de salut i s'ha aïllat al seu domicili. El jugador no ha estat en contacte amb els membres del primer equip que han de viatjar demà a Lisboa per a jugar la Champions.

Vegeu ací el comunicat del FC Barcelona:

«Després de les proves PCR realitzades ahir dimarts a la tarda al grup de nou jugadors que avui han d’iniciar la pretemporada, un d’ells ha donat positiu per Covid-19. L’afectat és asimptomàtic, es troba bé de salut i està aïllat al seu domicili.

El Club ha informat les autoritats esportives i sanitàries competents. A més, s’han rastrejat totes les persones que van tenir contacte amb el jugador per fer-los les proves PCR corresponents.

El jugador no ha estat en contacte amb els membres del primer equip que tenen previst viatjar a Lisboa demà dijous.»

10.07

El Departament de Salut va registrar ahir 450 nous casos confirmats amb proves PCR, que incrementen el total fins als 88.260. Si se sumen la resta de proves, trobem que des del començament de la pandèmia s'han detectat 108.898 casos de covid-19. D'altra banda, s'ha registrat la mort de 8 persones més. Des del començament de la pandèmia han perdut la vida per la covid-19 12.837 persones. El nombre d'ingressats per la covid-19 a data d'ahir és de 574 persones, tres més que l'anterior registre, de les quals 119 són a l'UCI, tres persones més.

10.00

El departament de Salut ha confirmat que en els pròxims dies es faran proves PCR a gran escala a dos barri de Barcelona per a fer un cribratge de casos de covid-19 i controlar la transmissió comunitària. No ha informat de la data concreta ni de quins barris seran, però és previst que l'ajuntament i Salut en donin més detalls aviat.

11.08.2020
16.15

El País Valencià ha registrat un total de 252 casos nous de covid-19, cosa que eleva el total a 15.677, un mort nou (1.482) i disset brots més de la malaltia, dels quals el més nombros s'ha detectat a Manises i afecta disset persones. Hi ha setze persones a la UCI.

13.07

Els bars, cafeteries i restaurants de Lleida han reobert l'interior dels establiments, després que el DOGC hagi publicat aquest dimarts la resolució de Salut que autoritza l'activitat a dins dels locals de restauració a la capital del Segrià i en sis municipis del Baix Segre, tot i que amb un aforament limitat al 50%. Des del sector valoren positivament la mesura ja que fins ara només podien servir a les terrasses o menjar per emportar. Des de la Federació d'Hostaleria de Lleida reclamen al Govern un ajut específic per pal·liar les pèrdues que el sector de l'hostaleria i la restauració ha de fer front arran de les mesures més restrictives per la covid-19 aplicades en aquestes set poblacions del Segrià.

10.08

Continua a la baixa el risc de rebrot a Catalunya. Segons la nova actualització de dades del departament de Salut, que publiquen a dadescovid.cat, la darrera dada de l'índex de rebrot -que correspon al dia 7 d'agost- és de 138,79. Són 8,68 punts menys que a l'últim balanç (147,47) i suposa un descens de 35,48 punts respecte a una setmana enrere, quan el risc de rebrot era de 174,27. Malgrat tot, es considera que el risc de rebrot continua sent alt, ja que supera els 100 punts, que es marca com a llindar.

Aquest mateix balanç informa que ahir es van detectar amb proves PCR 759 casos nous de coronavirus, fet que incrementen el total fins als 87.810 casos. Si se sumen la resta de proves, trobem que des del començament de la pandèmia s'han detectat 108.350 casos de covid-19. El total de persones mortes per aquesta malaltia a Catalunya arriba a les 12.829, dues més que en el recompte fet públic ahir.

El nombre de persones ingressades per la covid-19 baixa a 571 persones, 29 menys que diumenge, de les quals 116 són a l'UCI, la mateixa xifra que diumenge.

09.12

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució de Salut que autoritza la reobertura de l'interior de bars i restaurants de Lleida i sis municipis del Baix Segre. El text limita l'aforament a l'interior dels establiments al 50% i estableix que el consum s'ha de realitzar 'sempre a la taula'. Pel que fa a les terrasses, 'l'aforament ha de ser el resultant d'aplicar una distància de dos metres entre taules o grups de taules'. La resolució també diu que 'sempre que sigui possible, s'han d'utilitzar preferiblement servei a domicili i comandes per emportar'. En els establiments hotelers, 'l'aforament dels espais comuns es limita al 50% de l'aforament autoritzat', segons fixa la resolució.

La resolució SLT/2052/2020, de 10 d'agost, modifica l'apartat 8 de la resolució SLT/1941/2020, de 30 de juliol, per la qual es modifiquen i es prorroguen les mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de covid-19 als municipis de Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre.

El text, que ja és vigent des de la seva publicació al DOGC, també estableix que correspon als ajuntaments inclosos en l'àmbit territorial i a l'Administració de la Generalitat, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control de les mesures establertes en aquesta resolució. Així mateix, recull que 'l'incompliment de les mesures recollides en aquesta resolució és objecte de règim sancionador d'acord amb el Decret llei 30/2020, de 4 d'agost, pel qual s'estableix el règim sancionador específic per l'incompliment de les mesures de prevenció i contenció sanitàries per fer front a la crisi sanitària provocada per la covid-19'.

La resolució també estableix que 's'han d'emetre informes periòdics dels efectes de les mesures', que en principi, tenen un termini de durada fixat en quinze dies.

10.08.2020
18.43

La Conselleria de Sanitat intervé una residència a Montcada (Horta Nord) per un brot de covid-19 entre residents i treballadors.

17.09

L'Hospital Arnau de Vilanova tanca la tercera planta per a pacients amb covid-19, un cop ha baixat la pressió assistencial.

12.10

El Sindicat d'Agents de Policia Local (SAPOL) pressiona perquè es tanqui la unitat de platges de la Guàrdia Urbana de Barcelona després que en els darrers dies s'hagin registrat tres positius en coronavirus. 'A què esperem a tancar la unitat?' ha escrit a Twitter. El sindicat CSIF també ha denunciat una 'mala política de prevenció'. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han explicat a l'ACN que no es plantegen el tancament.

Dels 90 agents que formen part d'aquesta unitat, a més dels 3 positius n'hi ha 13 que estan aïllats. Aquesta setmana els agents continuaran passant proves serològiques i també se'ls començaran a fer proves PCR. El juliol s'han fet gairebé 1000 proves serològiques als agents de la Guàrdia Urbana.

10.34

La conselleria de Salut va detectar ahir 863 nous positius per coronavirus amb PCR i cinc morts a Catalunya, de manera que el total de contagis des de l'inici de la pandèmia és de 87.051 amb PCR i 107.520 si sumem el conjunt de proves, segons indiquen dades facilitades a la pàgina web dadescovid.cat. El total de persones mortes per aquesta malaltia a Catalunya arriba així les 12.827, de les quals 7.042 han mort en un hospital o centre sociosanitari, 4.120 en residències, 814 en domicili i 851 no han estat classificades per falta d'informació.

El departament de Salut indica que ahir diumenge hi havia 590 pacients ingressats a causa de la Covid-19, 26 més que dissabte, dels quals 116 eren a les unitats de cures intensives (UCI), sis més. El risc de rebrot manté la tendència a la baixa i se situa en 147,47 -156,18 en l'últim balanç; 172,24 la setmana passada-, si bé encara es troba molt per sobre del llindar de risc alt (100).

10.20

La Generalitat Valenciana ha pres el control de la residència Sant Lluís de Montcada (Horta Nord), on s'han detectat set positius, entre residents i personal del centre, segons que informa À Punt. La direcció del centre ha suspès les visites als 77 residents com a mesura de contenció de la propagació del coronavirus. L'ajuntament ha ordenat treballs de neteja i desinfecció de zones comunes de l'edifici que donen a la via pública.

Aquest cap de setmana el president de la Generalitat, Ximo Puig, va parlar sobre les residències i va dir que no era convenient medicalitzar-les perquè no són hospitals ni ho han de ser. Amb tot, va dir que era necessària una connexió més pròxima entre les residències i els centres de salut per a garantir la seguretat dels interns, les seves famílies i el personal que hi treballa.

09.08.2020
18.13

Un dispositiu conjunt de Mossos d'Esquadra, policia local de Torredembarra i Guàrdia Civil ha aixecat quatre actes per a denunciar el consum de tabac de xixa a quatre locals de Torredembarra. Segons l'ajuntament de la ciutat, l'operatiu ha estat aquesta matinada de diumenge i s'han inspeccionat dos bars i dos restaurants, un d'aquests darrers a la zona d'oci del port esportiu. S'hi ha confiscat més de 3 quilograms de tabac de xixa i s'hi ha denunciat un treballador 'en situació d'il·legalitat'. A més, la Policia Local ha aixecat 13 actes per denunciar administrativament establiments per no tenir llicència o assegurança.

L'actuació conjunta ha acabat cap a les 3 de la matinada. El dissabte, a més, van dissoldre una trobada d'una trentena de persones a la platja del Canyadell. Al dispositiu conjunt hi han participat dues dotacions dels Mossos, dues de la Policia Local i una de la Guàrdia Civil.

17.34

Dues trobades familiars han provocat dos brots de coronavirus a Anglès (la Selva) que afecten un total de 29 persones, segons han informat fonts de Salut a l'ACN. En concret, una de les famílies té 23 infectats mentre que l'altra en té cinc. Els primers positius es van començar a detectar la segona quinzena de juliol. A partir d'aquell moment Salut ha fet proves PCR als contactes més estrets, fins a detectar tots els casos. Cal destacar que la majoria de casos són lleus o asimptomàtics.

Segons que explica Ràdio Girona, l'Ajuntament ja ha pres mesures per evitar riscos i ha tancat el centre de dia. Des del consistori asseguren que l'evolució està sent positiva en el control dels casos i esperen que es puguin controlar els casos actuals.

16.45

L'Ajuntament de Sant Josep i el de Llucmajor han ordenat el tancament de platges per l'aglomeració de banyistes. Sant Josep ha tancat els accessos a Platges de Comte i ha recomanat d'evitar Cala Bassa, sa Caleta i ses Salines, i Llucmajor ha tancat l'accés a la platja de Cala Pi per tercer cap de setmana consecutiu.

Els agents de la Policia Local de Sant Josep i voluntaris de Protecció Civil han habilitat un control en la carretera d'accés a Platges de Comte des del qual es desvia el trànsit. També s'ha informat taxistes i altres serveis de transport de la situació perquè no portin més persones a aquesta platja, excepte als qui tinguin reserves confirmades en els restaurants. El risc de saturació també s'aprecia a Cala Bassa, sa Caleta (És Bol Nou) i ses Salines on, si no canvia la tendència s'haurà d'aplicar la mateixa mesura, ha advertit el consistori.

El regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch, ha recordat que Sant Josep té més de 80 quilòmetres de costa i algunes de les 'millors platges de l'illa', per la qual cosa ha convidat a tothom a triar aquelles que puguin sofrir menys pressió de persones.

16.34

Les 108 proves PCR als treballadors d'un hotel de Son Bou (Menorca) que el 17 de juliol va registrar-se un cas positiu per coronavirus han donat negatiu. Dimecres es van fer 82 proves mitjançant extracció de sang, mentre que l'endemà es va testar a la resta del personal fins a arribar als 108 treballadors.

La treballadora que va donar positiu va passar la malaltia aïllada i per precaució es va fer el mateix amb 16 companys en un mòdul annex a les instal·lacions de l'hotel. Les proves a les quals s'ha sotmès a tota la plantilla responen a una acció de prevenció i amb l'objectiu de donar seguretat al personal per a poder continuar amb la temporada turística.

16.28

La policia local d'Alacant ha desallotjat aquesta matinada 66 persones d'una discoteca que tenia habilitada la pista de ball, incomplint les mesures sanitàries i de seguretat decretades per a fer front a la covid-19, i s'enfronta a una sanció molt greu que pot arribar als 60.000 euros.

La policia va fer una inspecció a les 4.15 hores amb tres patrulles i va comprovar que a l'interior del local, situat al carrer d'Arts Gràfiques, hi havia desenes de persones i s'estava incomplint la norma de tenir inhabilitada la pista de ball, per la qual cosa es va ordenar el desallotjament i se li va denunciar per una infracció molt greu que pot comportar multes de 30.001 a 60.000 euros. Segons l'Ajuntament, la policia local ha imposat durant aquest cap de setmana un total de 139 sancions a persones que no portaven màscara, sobretot joves en les zones d'oci, i sancionat a 40 establiments per incompliments.

El regidor de Seguretat, José Ramón González, ha lamentat que la policia local hagi d''estar desallotjant discoteques i locals per incomplir els aforaments i les normes, i imposant centenars de sancions per no portar màscares', ja que 'ens hi juguem molt i és d'obligat compliment responsabilitzar-nos de complir totes les mesures'.

10.46

Catalunya registra 1.042 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i el total s'eleva a 86.219, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total és de 106.657 casos (1.091 més) si es tenen en compte totes les proves. 12.822 persones han mort des de l'inici de la pandèmia, després que les funeràries hagin reportat 7 defuncions en les darreres hores.

El risc de rebrot torna a reduir-se uns 4 punts respecte a l'anterior balanç i se situa en 156,18, encara molt per sobre del llindar de risc alt (100), si bé ha baixat 20 punts respecte a la setmana passada (175,43). La velocitat de propagació del virus també es redueix i passa d'1,03 a 1,01. El nombre de pacients ingressats puja a 564 (20 més) i hi ha 110 malalts de coronavirus a l'UCI (+2).

08.08.2020
15.12

El coordinador de la unitat de covid-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri, ha demanat d’estar preparats per a una tardor en què la situació de la pandèmia 'pot ser greu'. Güerri ha recordat que a la tardor baixarà la temperatura i la gent passarà més temps en espais tancats, factors que facilitaran la transmissió de la malaltia, i amb 'càrregues virals més altes'. L'infectòleg ha defugit alarmismes, però ha demanat més planificació de les administracions per a afrontar-ho, perquè creu que les coses s'han fet 'de manera desordenada'. Güerri ha apel·lat a la consciència individual i ha recordat que 'en el moment que es va aixecar el confinament vam sortir tots en massa'.

El cap de la unitat de covid-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona s'ha referit al fet que una vintena de científics han demanat que s'investigui per què la incidència de la covid-19 és tan elevada a l'estat espanyol. En aquest sentit, Güerri ha remarcat la necessitat d'evitar 'grans reunions socials i grups' com a alguns dels factors clau.

Segons el coordinador de la pandèmia a l'Hospital del Mar, ara mateix la situació tendeix a l'estabilització, però no a la reducció. En aquest centre hospitalari, actualment hi ha nou persones amb covid-19 a l'UCI.

15.09

Unes 925 persones es van fer la prova PCR ahir a Terrassa. Així ho ha detallat en declaracions a RAC1 el batlle de la ciutat, Jordi Ballart, que ha destacat que 'hi ha hagut molt bona resposta per part de la ciutadania' i ha explicat que el seu objectiu és arribar a les 4.000 proves. A les xarxes socials, ha demanat al departament de Salut que 'en funció de com vagin els resultats' s'ampliï l'actuació a més barris de la ciutat. Ballart ha tornat a fer una crida perquè la gent 'de 15 a 45 anys' aprofiti l'oportunitat i es vagi a fer les proves que fins dilluns es faran a les places de la Cultura i la Immaculada.

Ballart no creu que els resultats del cribratge massiu de coronavirus que fa la Conselleria de Salut de la Generalitat a la ciutat obliguin a tancar els veïns a casa: 'No tenim un confinament en l'horitzó.'

12.21

Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès també faran cribratges multitudinaris amb PCR per detectar casos de coronavirus, segons que ha informat el Departament de Salut. Les proves es faran a partir del dilluns 10 d'agost i les dues poblacions s'afegeixen a les proves multitudinàries ja en marxa a Sabadell, Ripollet i Terrassa. A Santa Coloma de Gramenet, les proves es faran als residents dels barris de Llatí i Fondo, i van adreçades especialment als qui aquests últims dies hagin tingut contactes socials sense respectar la distància social, sense màscara, en espais tancats durant molta estona i en reunions d'amics i aglomeracions. És previst que els resultats es tinguin en 48 hores.

10.23

Catalunya registra 1.143 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i el total s'eleva a 85.177, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total és de 105.566 casos (1.275 més) amb totes les proves. 12.815 persones s’han mort d’ençà de l'inici de la pandèmia, després d’haver-se reportat 3 defuncions en les darreres hores. El risc de rebrot torna a reduir-se uns 1,5 punts respecte a l'anterior balanç i se situa en 160,34, encara molt per sobre del llindar de risc alt (100), si bé ha baixat respecte a la setmana passada (177,19). La velocitat de propagació del virus no varia per segon dia consecutiu i és d'1,03. El nombre de pacients ingressats baixa clarament i són 544 (32 menys) i 108 malalts estan a l'UCI (2 més).

07.08.2020
19.16

La Conselleria de Sanitat del ha notificat 344 casos nous de covid-19 al País Valencià. S'han donat 284 altes mèdiques per la malaltia.

17.17

El govern d'Andorra informa d'onze casos nous de covid-19 i onze altes més.

12.24

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució que prorroga quinze dies més el tancament de l'oci nocturn a Catalunya. Reclamen 'la suspensió de la resolució' del govern de manera 'cautelaríssima' a causa dels 'gravíssims danys i perjudicis' per les empreses del sector. Argumenten que la resolució no s'ajusta a la Llei de Salut Pública perquè ignora el grau d'afectació per regions sanitàries. Al recurs es demana, amb caràcter subsidiari, que es suspengui el tancament de locals a l'aire lliure ja que 'la pròpia Generalitat avala que son espais amb risc baix de contagi'.

12.14

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució per prorrogar quinze dies més el tancament dels locals d'oci nocturn. La decisió es pren 'per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la covid-19 en l'àmbit de les activitats d'oci'. Aquest dissabte vencien els quinze primers dies de la mesura que va entrar en vigor el 25 de juliol. La resolució dicta 'la suspensió de l'obertura al públic dels locals i establiments que disposin de llicència per a les activitats de discoteca, sala de ball i sala de festes amb espectacle', així com 'la suspensió de les activitats musicals amb pistes de ball o espais habilitats fora dels establiments establerts en l'apartat precedent'.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.