Borrell recorre contra la reobertura de les delegacions catalanes a l’estranger al TSJC

  • Presentarà un recurs contenciós-administratiu contra les delegacions dels Estats Units, el Regne Unit, Irlanda, Alemanya, Irlanda, Suïssa, Itàlia i França

VilaWeb
Europa Press
23.08.2018 - 18:11
Actualització: 23.08.2018 - 19:29

El govern espanyol presentarà un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret de la Generalitat per a obrir les delegacions catalanes a l’estranger. Aquestes delegacions havien estat tancades arran de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. L’estat espanyol retreu a la Generalitat que no hagi seguit tots els procediments fixats en la llei de l’acció i servei exterior de l’estat espanyol.

Serà el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol que presentarà el recurs contra el decret de la Generalitat que va permetre de restablir les delegacions del govern al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, el Estats Units, Itàlia, Suïssa i França.

Segons aquest ministeri, la llei de l’acció exterior espanyola estableix que abans de crear delegacions pròpies, les comunitats autònomes hauran de comunicar-ho al govern d’Espanya.

El ministeri diu que així pot informar sobre l’adequació de la proposta a les directrius, finalitats i objectius de la política exterior, l’estratègia d’acció exterior i, particularment, amb el principi d’unitat d’acció a l’exterior. Diu que ha de tenir aquesta informació perquè el Ministeri d’Hisenda espanyol pugui emetre un informe sobre el principi d’eficiència en la gestió dels recursos públics i el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública n’informi des de la perspectiva de l’adequació a l’ordre competencial.

Segons el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, la Generalitat va comunicar la creació d’aquestes delegacions solament vint-i-quatre hores abans d’aplicar el decret de creació, cosa que impossibilitava d’emetre aquests informes.

Segons el ministeri, el Departament d’Acció Exterior de la Generalitat va explicar que en realitat no obria cap nova delegació, sinó que reobria les que el govern espanyol havia tancat en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any