El procés d’extradició del president Puigdemont i els consellers: Bèlgica té dos mesos i pot negar-s’hi

  • La justícia belga determinarà si extradeix o no el president de la República i els quatre consellers restants

VilaWeb
Roger Graells Font
02.11.2017 - 18:55
Actualització: 02.11.2017 - 23:34

L’Audiència espanyola ha empresonat el vice-president del govern, Oriol Junqueras, i set consellers. Alhora, ha començat el tràmit per a demanar a Bèlgica que detingui el president de la República, Carles Puigdemont, i els quatre consellers que hi ha amb ell: Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí. És previst que demà es prendrà la decisió.

La detenció s’ha de fer amb una ordre europea de detenció(o ‘euroordre’). Aquest mecanisme permet a un estat membre de la Unió Europea de sol·licitar a un altre que detingui i extradeixi un ciutadà. Ara bé, els tràmits poden durar dos mesos i es poden prorrogar a tres en casos excepcionals.

La jutgessa Carmen Lamela enviarà l’ordre a la fiscalia belga, que ordenarà a la seva policia que cerqui i detingui els encausats i els posi a disposició de la justícia de Bèlgica. Si la policia belga deté Puigdemont, el president podrà consentir la seva extradició o bé negar-s’hi.

Si la consent, la decisió definitiva té un termini de deu dies. Si no, té el dret de prestar declaració a la justícia belga d’acord amb la seva normativa i amb les condicions acordades amb la justícia espanyola. Aleshores, la justícia belga tindria un termini de seixanta dies per a prendre la decisió definitiva.

L’advocat flamenc expert en drets humans que defensa el president Puigdemont, Paul Bekaert, ha explicat a TV3 que el principal argument en què basarà la defensa serà la vulneració de drets humans i fonamentals en aquest procés. Així mateix, ha assegurat que la detenció no és legalment obligatòria.

En aquest punt, correspondrà a la justícia belga d’examinar el cas i determinar si hi ha motius per a l’extradició. Bekaert també ha explicat a la televisió belga VRT que impugnaria qualsevol petició d’extradició amb l’argument que les penes de presó són desproporcionades. El jutge belga que es faci càrrec del cas haurà de decidir si Puigdemont i els quatre consellers del govern incorrerien en un risc de tracte inhumà o degradant en cas que fossin empresonats a l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any