El primer d’octubre al matí desenes d’agents antiavalots de la Guàrdia Civil van irrompre al petit municipi de Callús, al Bages, per impedir que la gent pogués votar al referèndum sobre la independència. El batlle, Joan Badia (ERC), va mirar de parlar amb els agents que s’atansaven al col·legi. Per obrir-se pas abans de començar les càrregues, el van acabar empenyent de mala manera i va caure a terra. Ara Badia és encausat per desobediència pel jutjat d’instrucció número 2 de Manresa, segons que publica avui el diari Regió 7. El batlle va presentar una denúncia contra els agents (per atemptat a l’autoritat, per robatori i pels danys a l’escola). El seu cas no és pas l’únic: tant el batlle de Fonollosa, Eloi Hernàndez, com el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, víctima de la brutalitat policíaca, també han estat encausats. Als pobles petits, després de l’acarnissament de la policia, ara reben el dels jutjats.

Heus ací el vídeo en què es veu com Joan Badia és agredit pels agents:

I així ho relatava Jordi Badia, en l’article ‘Guàrdies civils acarnissats en pobles petits’: ‘Cap a un quart d’onze va sonar el timbre de casa. Era el meu germà Isidre. Molt alterat, em va explicar què havia passat a Callús. Li tremolava la veu. Ho tenia tot enregistrat. Ens ho vam mirar i em vaig esgarrifar. Desenes i desenes d’energúmens que, amb l’excusa de segrestar unes urnes, volien humiliar i trepitjar tot un poble. Hi ha un moment del vídeo que em va esfereir: és quan claven una empenta al batlle i la gent esclata en un crit a l’uníson. M’he imaginat els minuts previs a aquell crit: la tensió de tots, asseguts a terra amb la boca closa, mentre veien arribar aquelles bèsties amb la cara tapada i el posat amenaçador i agressiu. M’he imaginat, enmig del silenci, l’únic so dels batecs del neguit. Però potser m’han commogut més encara els crits de la gent mentre aquells autòmats proven de fer pas amb violència: ‘Som gent pacífica!’

El batlle de Fonollosa, Eloi Hernàndez, va rebre aquesta visita violenta de la Guàrdia Civil:

I el cas de Pesarrodona té la particularitat del component de revenja per aquesta imatge:

El van acabar agredint i humiliant:

Ara, tant Eloi Hernàndez com Jordi Pesarrodona també han acabat essent encausats per desobediència per aquells fets. Hernàndez ho explicava així:

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb