Barcelona s’organitza per frenar la pujada del preu del lloguer

  • El Sindicat de Llogaters neix amb la voluntat d’exercir com a grup de pressió envers l’administració · L’acte de presentació es farà el divendres 12 de maig a Sants

VilaWeb
Redacció
06.05.2017 - 22:00

‘La defensa del dret a l’habitatge i un lloguer assequible, estable, segur i digne.’ Aquests són els principis que han impulsat la creació del Sindicat de Llogaters de Barcelona, segons que afirma l’organització en el manifest fundacional. El sindicat neix amb la vocació d’organitzar i aglutinar les persones que visquin o vulguin viure de lloguer a Barcelona per actuar com a grup de pressió i influir sobre el preu del lloguer. L’entitat es presenta en societat el divendres 12 de maig a partir de les 18.30 al Teatre del Casinet d’Hostafrancs.

Els impulsors del projecte fonamenten amb dades la necessitat de crear ara un sindicat de llogaters. Segons dades de l’observatori DESC, el lloguer a Barcelona ha augmentat gairebé un 7,8% des del 2013. Una pujada que el Sindicat de Llogaters associa a una ‘nova bombolla immobiliària’ basada en l’augment especulatiu del preu del lloguer. La manca de regulació i la poca oferta de parc públic de lloguer –inferior al 2%– a la ciutat potencien aquesta tendència. D’altra banda, el sindicat denuncia que un 81% dels desnonaments que es produeixen a la ciutat són per impagament del lloguer.

Per enfrontar aquesta realitat, el sindicat proposa una solució clara: organitzar i aglutinar els veïns de la ciutat en la defensa dels interessos comuns com a llogaters. D’aquesta manera, els impulsors volen tenir incidència política i exercir pressió sobre les administracions en matèries com la legislació que controla i limita el preu del lloguer. També volen oferir als integrants serveis d’assessorament sobre els drets i deures com a llogaters i sobre les condicions contractuals.

El sindicat no s’ha format de la nit al dia, sinó que han estat necessaris uns quants mesos de reunions entre col·lectius i activistes. L’observatori DESC, principal impulsor de la iniciativa, va reunir a principi d’octubre activistes de diverses entitats socials i veïnals per començar a dissenyar el projecte. En aquest procés, hi han participat integrants de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, de la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona, de 500×20 i de la Hidra, entre més col·lectius. Organitzacions de perfils diferents que han confluït per garantir ‘la funció social dels habitatges amb la ferma protecció de l’ús residencial per sobre de l’ús econòmic o especulatiu’. Totes compateixen, també, la denúncia del model turístic actual de Barcelona.

Els promotors de l’organització tenen referents internacionals. A final de l’octubre passat, l’observatori DESC va organitzar una trobada a Barcelona amb el secretari general del sindicat internacional de llogaters (UTI, en les seves sigles en anglès), el suec Magnus Hammar. El sindicat agrupa 67 entitats de llogaters distribuïdes en 45 països. A Suècia, el sindicat de Hammar existeix des del 1923, té amb 550.000 afiliats i negocia anualment els topalls dels lloguers per a tot el país. Un altre estat amb un sindicat de llogaters potent és Alemanya, on l’organització negocia rebaixes de fins al 20% en el rebut de la llum. Tot i que la situació a Barcelona no és comparable a la de països amb organitzacions tan consolidades, els promotors s’emmirallen en països com Irlanda o Escòcia, on sindicats de llogaters joves comencen a créixer i obtenir les primeres victòries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any