L’Ajuntament de Barcelona té previst d’ampliar la plantilla de la guàrdia urbana de Barcelona amb quaranta-nou places noves. Però aquesta vegada no farà servir la via més habitual, que és l’oposició lliure, en què es pot presentar tothom (l’any 2015 es van oferir així cent noves places d’agents). Aquesta vegada les places són pensades únicament per a policies dels altres cossos: per accedir-hi s’haurà de ser guàrdia civil, policia espanyol, policia local de Catalunya o mosso d’esquadra. Tot i no ser habitual, no és la primera vegada que passa: l’ajuntament havia fet servir aquesta via, per exemple, l’any 2007 (pdf).

Les bases del concurs, a les quals VilaWeb ha tingut accés, deixen clar que el nivell C de català no hi serà obligatori, però sí que sumarà punts. Només s’hi exigirà el nivell B2 (antic B), que és una prova de nivell més baix. Amb això, s’establirà una paradoxa: a l’Ajuntament de Barcelona els aspirants a auxiliars han de tenir el nivell C de català, però aquests guàrdies urbans, no. I tots s’enquadraran en el mateix nivell funcionarial. També s’ha de dir que quan l’any 1994 els Mossos d’Esquadra van obrir la porta a la Guàrdia Civil i a la policia espanyoles, en un procés que va durar anys, tampoc no els van demanar el nivell C, sinó el B.

Hi haurà més requisits per als aspirants: hauran de tenir el graduat escolar i menys de 42 anys, no podran haver estat condemnats per cap delicte (per bé que podran tenir els antecedents penals cancel·lats) i hauran de fer més d’1,60 metres les dones i més d’1,70 els homes. La convocatòria també deixa clar que es vol que hi hagi una ‘presència equilibrada de dones i homes’.

Els aspirants que compleixin els requisits hauran de passar després quatre proves: la de català, una prova física, un test de personalitat i una prova mèdica.

Aviat es farà pública la convocatòria d’aquestes noves places i a partir d’aleshores els aspirants tindran vint dies hàbils per a presentar-s’hi.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]