Avançament editorial: ‘Tenc set de tu i bec ginebra’, de Damià Huguet

  • L'editorial AdiA ofereix una nova edició dels primers llibres de poesia que Huguet va publicar

VilaWeb
El poeta Damià Huguet.
Redacció
15.12.2018 - 22:00

AdiA Edicions publica el volum Tenc set de tu i bec ginebra, una reedició que aplega els primers tres llibres de poesia que va publicar Damià Huguet: Home de primera mà (1972), Cinc minuts amb tu (1973) i Carn de vas (1976). Segons que explica Carme Castells a l’epíleg: ‘Són tres llibres en què tastam la paraula neta i jove de l’autor i la veim créixer i refermar-se.’ Aquests primers llibres són narratius, de contundència lèxica i tenen un ús magistral de metàfores del camp i la ruralia. Aquestes imatges del poble rural s’acompanyen d’escenes amoroses i referències cinematogràfiques del cinema francès i italià, imperant en aquells moments.

Us oferim tres poemes de Damià Huguet.

Damià Huguet va néixer a Campos, Mallorca, el 1946 i es va morir prematurament el 1996. Era poeta, editor, periodista, fotògraf, pintor, activista, cinèfil i empresari. Diu l’editorial: ‘Els que han llegit la seva obra han quedat endamianats. La seva poesia és plena d’imatges contundents referents a la terra, l’amor o al cinema. Té més d’una dotzena de llibres de poemes publicats.’ I també: ‘És un dels poetes maleïts i silenciats de la segona meitat del segle XX, a l’alçada dels grans noms del moment. És de justícia refer el pont i presentar-vos el Damià Huguet renovat.’

Precisament, l’editor d’AdiA, Pau Vadell, comenta: «Damià Huguet és un referent per a mi i la nostra editorial. Hem de pensar que el disseny de la col·lecció Ossos de Sol, precisament, és un homenatge a la col·lecció Guaret, dirigida per Huguet els anys vuitanta. Té aquest punt terrós que vol acostar la poesia a l’essència del llenguatge, a la part més arrelada a la terra.

Els tres llibres reunits amb aquest títol, Tenc set de tu i bec ginebra, que també és un vers del mateix Huguet, és una declaració d’intencions i un far d’allò que trobaran dins el llibre. És una declaració amorosa amb un llenguatge violentat, eixut, directe, aspre.

També hem afegit epíleg, sobrecoberta, imatge i glosa per evidenciar que Huguet és un avantguardista, un home total. Als anys setanta, a part d’empresari, era fotògraf, periodista, i feia provatures en el cap de la pintura i el cinema. Si hagués nascut en alguna ciutat dels Països Catalans, hauria estat un dels anomenats ‘homes del país’ que han sacsejat la cultura i han posat les bases del que coneixem avui, com foren Josep M. Llompart, Jaume Fuster i són Eliseu Climent i Damià Pons.

Aquests tres primers llibres reunits estableixen perfectament la base d’una trajectòria poètica destacable. Fan que un món rural i local esdevingui universal, conegut per tothom, assimilant les escenes quotidianes descrites amb el millor cinema de Pasolini o emmirallant-se en la poesia de Blai Bonet o César Vallejo.

Pensam que és un autor molt prolífic i interessant que ha restat ocult durant molts anys. Si bé és cert que el 2008 va sortir la seva Poesia completa en dos volums i recollia també molt llibres inèdits, Damià Huguet ha restat gairebé en l’oblit. A AdiA Edicions volem fer justícia a l’autor i tornar a fer valdre la seva obra. Situar-la a l’altura que té, ni més ni menys, al seu espai. Així, editam en un sol volum els tres primers llibres datats a la dècada dels anys setanta i l’acompanyam d’alguns elements que en sustenten aquest valor. Per una banda, l’epíleg que Carme Castells, directora de Mallorca Literària, ens ha fet a títol d’huguetiana convençuda i la reproducció d’una il·lustració de l’artista Antoni Mas. Per una altra banda, els elements externs. La sobrecoberta del llibre porta una imatge de rajoles hidràuliques procedent de la fàbrica que l’autor va regentar tota la vida i que ara el seu fill ha rellançat a través del disseny i la recuperació de tècniques. Al revers d’aquesta sobrecoberta, hem encarregat al jove glosador Miquel Àngel Adrover, també del poble de Campos, que ens acompanyàs escrivint un diàleg en format dècima amb Damià Huguet, un text que recitat amb la tonada tradicional de l’illa dura cinc minuts, fent referència al llibre Cinc minuts amb tu, inclòs en el recull.

Aquesta publicació és la primera d’un seguit de llibres que es faran durant el 2019; com ara una nova antologia revisitant tota la seva obra poètica, incloent-hi els volums de poesia inèdita, i, a final del 2019, la reedició dels relats Les fites netes amb edició de luxe i fotografies del mateix autor.»

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any