Aspencat, una de les bandes més en forma i consolidades de l’escena musical en català, dirà adeu definitivament. Després d’onze anys de trajectòria, cinc discs i més de sis-cents concerts, aquest grup de la Marina Alta s’acomiadarà amb una ronda de set concerts entre els quals es destaquen el de la plaça de bous de València i el de la sala Razzmatazz de Barcelona. En la ronda –titulada ‘La història és nostra… per sempre’– també actuaran a Mallorca i Xaló i, fora dels Països Catalans, a Bilbao, Sant Jaume de Galícia i Madrid.

Segons que diu el vocalista Kiko Tur, han de fer una parada que no saben quant durarà i volen acomiadar-se en companyia de la gent que ha seguit la seva música. ‘Volem rememorar cada plaça i cada nit que hem encès junts durant tots aquests anys. Agafar-nos la mà i brindar tots plegats per avui i per demà’, ha dit.

Amb el comiat d’Aspencat desapareix un dels darrers grups d’una generació d’or de la música compromesa al País Valencià. Obrint Pas, la Gossa Sorda i Orxata Sound System són alguns dels principals exponents d’aquesta generació. Tots han posat punt final a la seva carrera aquests darrers anys.

Aspencat, que va prendre el nom d’un plat de verdures variades típic de la Marina Alta, va néixer el 2006 amb la publicació d’una primera maqueta plena de ritmes jamaicans i amb els primers concerts per les festes majors dels voltants de Xaló. Amb el temps, ha sabut sintetitzar influències ben diverses que van del llaüt mediterrani a la música electrònica, passant pel dancehall i l’ska, fins a assolir un estil propi.

S’ha convertit en un referent de la música dels Països Catalans i ha omplert de gom a gom els millors escenaris de la nostra geografia. Però també han transcendit el país i s’han pogut sentir amb força a Galícia, Euskal Herria, Madrid, Castella, Cantàbria, Andalusia, Portugal, França, Alemanya i Croàcia. Han omplert places tan importants com la Mercè, el Festivern o el Viñarock, durant quatre anys consecutius.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]