El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha dit que la recuperació de la ‘tramitadora’ dels imposts estatals eliminada en aplicació del 155 és una de les prioritats del 2019 per al Departament d’Economia. Tal com va avançar VilaWeb, l’executiu pretén tornar a activar el programa que unificava el pagament a l’estat espanyol dels imposts i les cotitzacions dels treballadors i les empreses públiques catalanes. És a dir, de l’IRPF, l’IVA i l’impost de societats.

Aragonès ha subratllat que l’eliminació decretada pel consell de ministres que presidia Mariano Rajoy va ser una ‘decisió política’. Un any després, no han comunicat al govern de Pedro Sánchez el propòsit de recuperar aquest programa, però no esperen que Madrid s’hi oposi. ‘És una decisió que pot prendre la Generalitat d’acord amb l’estatut d’autonomia. El Ministeri d’Hisenda no hi té res a dir, no hi intervé’, ha dit Aragonès. També ha argumentat que, si no l’han activat fins ara és perquè hi han avantposat l’ampliació de recursos humans i tecnològics per culminar el desplegament de l’administració tributària de Catalunya.

La transformació de l’administració tributària, de fet, ha permès d’estalviar 8,25 milions enguany i el govern preveu d’arribar fins a 33,71 milions d’estalvi el 2027. L’executiu avui ha fet balanç dels resultats del desenvolupament de la hisenda pròpia per exercir tot el marge competencial del marc autonòmic actual, amb la gestió de tots els tributs cedits i propis, i per a desplegar-la territorialment. Un objectiu a què va arribar el govern anterior, amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras al capdavant, l’1 de setembre del 2017. Més d’un any després, Aragonès ha destacat la capacitat de la Generalitat per a exercir amb qualitat les seves competències. ‘Volem assumir totes les responsabilitats polítiques, totes, en l’àmbit de govern; totes les que té un estat’, ha dit.

A més de l’estalvi directe en milions d’euros que ha significat per a la Generalitat el desplegament de les capacitats tributàries, des del 2017 ha crescut d’un 14% la recaptació de l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i d’un 23% el de successions i donacions. Així mateix, s’ha reduït d’un 9,5% la conflictivitat en els expedients gestionats i el temps per a la resolució de recursos també ha baixat d’un 38%.

Aragonès ha comparegut acompanyat de la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, que ha resumit un informe que avalua les reformes de l’administració tributària de Catalunya des del 2013. També ha apuntat que a hores d’ara l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) té 725 treballadors. En la conferència de premsa de balanç, també hi ha intervingut el director de l’ATC, Eduard Vilà.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.